Moje racuchy z jabłkami smakują nawet niejadkom. Klucz do sukcesu leży w jednym składniku

Przepis na racuchy z jabłkami to moja specjalność. Od lat przyrządzam je w ten sam sposób i jeszcze nigdy nie usłyszałam słowa krytyki. Jak zrobić idealnie miękkie placuszki z jabłkami? Sekret tkwi w dodaniu jednego produktu.

Placuszki z jabłkami nie wychodzą tak, jak powinny? To może być kwestia składników i ich proporcji. Zapoznaj się z poniższą recepturą, a następna partia domowych racuchów z owocami wyjdzie doskonała. Pyszny smak i mięciutka konsystencja gwarantowane!

Zobacz wideo Drożdżowe racuchy - przepis na pyszną przekąskę

Racuchy z jabłkami. Z tym przepisem wyjdą idealnie

Racuchy z jabłkami nie dość, że są ekspresowe w przygotowaniu, to na dodatek obłędne w smaku. Lubują się w nich zarówno dorośli smakosze, jak i ci mali. Można je dowolnie wzbogacać o ulubione dodatki, takie jak: dżem, krem czekoladowy, jogurt, a nawet bitą śmietanę. Niektórzy przyrządzają je na mleku, inni na maślance, ale moim zdaniem najlepiej wychodzą te na bazie kefiru. Składnik ten nadaje im idealnie miękkiej konsystencji i sprawia, że rarytas dosłownie rozpływa się w ustach.

Składniki:

  • 3 małe jabłka,
  • 160 g kefiru naturalnego,
  • 130 g mąki pszennej,
  • duże jajko,
  • łyżka cukru,
  • łyżeczka oleju lub oliwy,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • opcjonalnie: łyżeczka cynamonu lub cukru waniliowego.
Placki z jabłkami
Placki z jabłkami RitaE, pixabay

Placuszki z jabłkami - mięciutkie i obłędne. Sposób przygotowania

Jabłka dokładnie umyj, a następnie obierz i pokrój w drobną kostkę. Do miski wbij jajko, po czym wsyp przesianą przez sitko mąkę oraz proszek do pieczenia. Dodaj cukier, cynamon i odrobinę soli. Całość wymieszaj, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. 

Do powstałej masy dodaj posiekane owoce i ponownie wszystko wymieszaj. Na patelni rozgrzej nieco tłuszczu. Wylewaj po łyżce ciasta i smaż z obu stron na złocisty kolor. Na koniec wyłóż racuchy na talerz i podaj z ulubionymi dodatkami. Możesz oprószyć je cukrem pudrem, wysmarować dżemem lub masłem orzechowym, a nawet oblać skyrem bądź jogurtem naturalnym. Smacznego! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.