Placuszki z jabłkami nie wychodzą tak, jak powinny? To może być kwestia składników i ich proporcji. Zapoznaj się z poniższą recepturą, a następna partia domowych racuchów z owocami wyjdzie doskonała. Pyszny smak i mięciutka konsystencja gwarantowane!
Racuchy z jabłkami nie dość, że są ekspresowe w przygotowaniu, to na dodatek obłędne w smaku. Lubują się w nich zarówno dorośli smakosze, jak i ci mali. Można je dowolnie wzbogacać o ulubione dodatki, takie jak: dżem, krem czekoladowy, jogurt, a nawet bitą śmietanę. Niektórzy przyrządzają je na mleku, inni na maślance, ale moim zdaniem najlepiej wychodzą te na bazie kefiru. Składnik ten nadaje im idealnie miękkiej konsystencji i sprawia, że rarytas dosłownie rozpływa się w ustach.
Składniki:
Jabłka dokładnie umyj, a następnie obierz i pokrój w drobną kostkę. Do miski wbij jajko, po czym wsyp przesianą przez sitko mąkę oraz proszek do pieczenia. Dodaj cukier, cynamon i odrobinę soli. Całość wymieszaj, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Do powstałej masy dodaj posiekane owoce i ponownie wszystko wymieszaj. Na patelni rozgrzej nieco tłuszczu. Wylewaj po łyżce ciasta i smaż z obu stron na złocisty kolor. Na koniec wyłóż racuchy na talerz i podaj z ulubionymi dodatkami. Możesz oprószyć je cukrem pudrem, wysmarować dżemem lub masłem orzechowym, a nawet oblać skyrem bądź jogurtem naturalnym. Smacznego! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.