Niech cię ręka boska broni przed wyrzucaniem suchych bułek. Możesz z nich wyczarować... pyszne ciasto

Bułki bardzo szybko tracą świeżość. Jedni z suchego pieczywa robią bułkę tartą, inni wyrzucają je do kosza. Spróbujcie jednak naszego sposobu, a ucieszycie się, że tym razem ich nie zmarnowaliście. Przydadzą się pyszne jabłka.

Nasze babcie miały ulubiony trik na czerstwe kajzerki. Odkładały je do wyschnięcia, po czym ścierały na tarce, tworząc bułkę tartą. Można je jednak wykorzystać na wiele różnych sposobów, a najlepiej zrobić pyszne ciasto. Dzięki temu przepisowi, w kilka chwil zrobicie deser za kilka złotych.

Zobacz wideo Gdzie kupować pieczywo, by było najbardziej wartościowe. Ekspert rozwiewa wątpliwości, co z tym z marketów

Co zrobić ze starych kajzerek? Ciasto z bułkami namoczonymi w mleku to prawdziwy hit

Kajzerki warto zjadać zaraz po przyniesieniu do domu. Choć bardzo szybko tracą swoją chrupkość i miękkość, to na szczęście nie trzeba ich wyrzucać. Jeśli nie chcecie znowu robić z nich bułki tartej, skorzystajcie z tego prostego przepisu. Wystarczy tylko kilka składników, aby szybko wyczarować wyśmienitą szarlotkę. Nikt nawet nie zorientuje się, że do jego przygotowania wykorzystaliście stare pieczywo. Pamiętajcie jednak, że jeśli na bułkach znajdują się zalążki pleśni, można je wtedy jedynie wyrzucić.

Przepis na ciasto z czerstwych bułek. Zaskoczysz się, jakie jest pyszne

Nie ma nic lepszego niż proste ciasto z tego, co jest pod ręką. Jeśli akurat macie kilka suchych bułek w chlebaku, zabierajcie się do pracy. Ważne tylko, żeby dobrze je namoczyć.

Składniki:

  • 2 kg jabłek,
  • 6 czerstwych bułek,
  • 3 jajka,
  • 1,5 l mleka,
  • pół szklanki cukru,
  • margaryna,
  • bułka tarta,
  • cynamon.

Przygotowanie krok po kroku:

Na początku podgrzej mleko, ale tylko do momentu, w którym zacznie wrzeć. Ułóż bułki w misce i zalej je mlekiem, a następnie pozostaw na mniej więcej kwadrans, aż się namoczą.

W międzyczasie dokładnie umyj jabłka i obierz je ze skórki. Połowę porcji pokrój na plasterki, a resztę w drobną kostkę.

Namoczone bułki odsącz z mleka, do miski dodaj jajka, cukier oraz żółtka i wyrób je na jednolitą masę. W kolejnym kroku dodaj porcję jabłek pokrojonych w kostkę i dokładnie wymieszaj. W innym pojemniku ubij białka na sztywno, a pianę wymieszaj z masą stworzoną z bułek.

Gdy przygotujesz ciasto, dokładnie wysmaruj blachę do pieczenia i posyp ją bułką tartą. Przełóż do niej ciasto, a na górze ułóż jabłka pokrojone w plasterki, po czym posyp wszystko cynamonem. Piecz przez około godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.