Latem często wykorzystujemy sezonowe warzywa do eksperymentów kulinarnych. Tegoroczna pogoda sprawia, że plony są urodzajne, a na grządkach pysznią się piękne cukinie. Nie wiesz, jak wykorzystać jej nadmiar? Mamy dla ciebie przepis na egzotyczną cukinię po koreańsku, która doskonale sprawdzi się jako dodatek do kotletów i ziemniaków.
Cukinia po koreańsku jest pyszną sałatką przyprawioną w azjatyckim stylu. Podawana na ciepło zachwyci wszystkich, którzy będą jej kosztować. Doskonale nada się jako nietypowy dodatek do grilla czy niedzielnego obiadu. Jeśli lubisz nietypowe smaki, z pewnością przypadnie ci do gustu. Do jej przygotowania będziesz potrzebować:
Cukinię pokrój w plastry, o grubości około pół centymetra. Oprósz solą i odstaw na 10 minut. Dymkę posiekaj w piórka, wrzuć na rozgrzany olej. Po krótkiej chwili dodaj odciśniętą na ręczniku papierowym cukinię, zalej syropem klonowym oraz sosem rybnym i dodaj czosnek wyciśnięty przez praskę i resztę przypraw. Smaż przez 5 minut na dużym ogniu, aż warzywa będą miękkie, lecz nadal chrupkie. Przełóż sałatkę na talerze i posyp ziarnami sezamu.
PORADA! Aby sałatka była smaczniejsza, możesz polać ją odrobiną oleju sezamowego. Wydobędzie on smak cukinii i świetnie skomponuje się z ostrą papryczką.
Przed dodaniem cukinii do bigosu koniecznie spróbuj, czy nie jest gorzka. Jeśli tego nie zrobisz, a goryczka przebije się przez smak pomidorów, cała potrawa wyląduje w koszu. Jednak nie jest to jedyny powód, dla którego należy unikać gorzkiej cukinii. Winę za nieprzyjemny smak warzyw ponosi kukurbitacyna. Jest to składnik, który naturalnie występuje w dyni, ogórkach czy właśnie cukinii. Jeśli spożywamy go w małym stężeniu, nie szkodzi on naszemu zdrowiu. Jednak zbyt duża ilość może doprowadzić do zatrucia i problemów zdrowotnych. Dlatego jeśli wyczujesz goryczkę podczas obierania cukinii, zrezygnuj z jej przyrządzenia. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.