Tak dobrej cukinii jeszcze nie jadłam. Wrzucam na patelnię i sypię tą przyprawą. Palce lizać

Potrawy z cukinii słyną ze swojej lekkości i świeżości. Dzięki temu, że jest to wszechstronne warzywo, możemy wykorzystać je na wiele sposobów. Co dobrego można zrobić z cukinii? Spróbuj przygotować pyszny dodatek do obiadu, który pokochają wszyscy domownicy.

Latem często wykorzystujemy sezonowe warzywa do eksperymentów kulinarnych. Tegoroczna pogoda sprawia, że plony są urodzajne, a na grządkach pysznią się piękne cukinie. Nie wiesz, jak wykorzystać jej nadmiar? Mamy dla ciebie przepis na egzotyczną cukinię po koreańsku, która doskonale sprawdzi się jako dodatek do kotletów i ziemniaków.

Zobacz wideo Zwyciężczyni MasterChefa w kuchni Hapsa. Jej przepis na policzki wołowe olśniewa

Co dobrego można zrobić z cukinii? Cukinia po koreańsku bije na głowę każdy przepis

Cukinia po koreańsku jest pyszną sałatką przyprawioną w azjatyckim stylu. Podawana na ciepło zachwyci wszystkich, którzy będą jej kosztować. Doskonale nada się jako nietypowy dodatek do grilla czy niedzielnego obiadu. Jeśli lubisz nietypowe smaki, z pewnością przypadnie ci do gustu. Do jej przygotowania będziesz potrzebować:

  • 1,5 dużej cukinii,
  • dwie cebule dymki (białe i zielone części),
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka sosu rybnego,
  • 1,5 łyżeczki syropu klonowego,
  • 2 łyżki oleju do smażenia,
  • pół łyżeczki płatków papryki chilli,
  • sól i pieprz do smaku,
  • ziarna sezamu do posypania sałatki.

Cukinię pokrój w plastry, o grubości około pół centymetra. Oprósz solą i odstaw na 10 minut. Dymkę posiekaj w piórka, wrzuć na rozgrzany olej. Po krótkiej chwili dodaj odciśniętą na ręczniku papierowym cukinię, zalej syropem klonowym oraz sosem rybnym i dodaj czosnek wyciśnięty przez praskę i resztę przypraw. Smaż przez 5 minut na dużym ogniu, aż warzywa będą miękkie, lecz nadal chrupkie. Przełóż sałatkę na talerze i posyp ziarnami sezamu.

PORADA! Aby sałatka była smaczniejsza, możesz polać ją odrobiną oleju sezamowego. Wydobędzie on smak cukinii i świetnie skomponuje się z ostrą papryczką.

Cukinia
Cukinia istock/@Cineberg

Czy można jeść gorzką cukinię? Uważaj, kiedy wyczujesz charakterystyczny smak

Przed dodaniem cukinii do bigosu koniecznie spróbuj, czy nie jest gorzka. Jeśli tego nie zrobisz, a goryczka przebije się przez smak pomidorów, cała potrawa wyląduje w koszu. Jednak nie jest to jedyny powód, dla którego należy unikać gorzkiej cukinii. Winę za nieprzyjemny smak warzyw ponosi kukurbitacyna. Jest to składnik, który naturalnie występuje w dyni, ogórkach czy właśnie cukinii. Jeśli spożywamy go w małym stężeniu, nie szkodzi on naszemu zdrowiu. Jednak zbyt duża ilość może doprowadzić do zatrucia i problemów zdrowotnych. Dlatego jeśli wyczujesz goryczkę podczas obierania cukinii, zrezygnuj z jej przyrządzenia. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: