Z buraczkami siostry Anastazji nie ma żartów. Mało który dodatek obiadowy jest tak samo smaczny i zdrowy. Popularna zakonnica dla wielu Polaków stanowi niezastąpiony autorytet kulinarny. I trudno się temu dziwić. Z jej receptur korzystają na co dzień rzesze ludzi. Jak siostra Anastazja doprawia buraczki? Dodaje do nich popularny polski składnik.
Sympatyczna duchowna na gotowaniu zna się jak nikt inny. Na jej stronie znajdziemy wiele przepisów na obiady, desery oraz przystawki. Jakiś czas temu zachwyciła czytelników sposobem na buraczki. Jak się okazuje, kluczem do sukcesu jest dodanie do nich kapusty kiszonej oraz kminku. Oba składniki wydobywają z surówki wyjątkowy smak i pogłębiają jej aromat. Wystarczy raz spróbować tego dodatku do dania głównego, by absolutnie przepaść.
Składniki:
Na początku ugotuj buraki w osolonej wodzie. Kiedy zmiękną, ostudź je i zetrzyj na tarce. Cebulę i czosnek obierz z łupiny, a następnie drobno posiekaj. Posyp je odrobiną cukru, tak by nieco złagodzić ich ostry posmak.
Starte buraczki umieść w misce. Kapustę kiszoną poszatkuj. Jeśli uznasz, że jest zbyt kwaśna, śmiało przepłucz ją na sitku i odciśnij z nadmiaru płynu. Wymieszaj ją z buraczkami, cebulą i czosnkiem. Dodaj posiekany pęczek szczypiorku, kminek oraz kilka łyżek oliwy. Ponownie wszystko wymieszaj.
Na koniec odstaw surówkę na dłuższą chwilę. W tym czasie smaki zdążą się przegryźć. Gotowe buraczki z kapustą kiszoną zaserwuj razem z daniem głównym, np. kotletem schabowym czy pieczenią. Smacznego! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.