-
Haps
-
Jak przygotować
- Przepis na szakszukę zmienił moje śniadania. Jajka w tej wersji są najpyszniejsze
Przepis na szakszukę zmienił moje śniadania. Jajka w tej wersji są najpyszniejsze
Co zamiast kanapek na śniadanie? Jeśli szukamy alternatyw, często stawiamy na jajka. Jednak jajecznica, omlety lub francuskie tosty nie są nawet w połowie tak pyszne, jak bliskowschodnia szakszuka. Przepis jest banalny: otwórz lodówkę, weź kilka jajek i puść wodze fantazji.
Szakszuka to przepis naprawdę wyjątkowy i to z kilku powodów. Po pierwsze - jest przepyszna, a to za sprawą jajek, warzyw i aromatycznych przypraw. Po drugie - jest bardzo łatwa w wykonaniu i pomoże wyczyścić lodówkę z resztek. W końcu po trzecie - syci na wiele godzin i sprawia, że po takim śniadaniu nie pomyślisz o podjadaniu aż do późnego obiadu. Przepis na szakszukę jest bardzo łatwy - wystarczy poddusić pomidory i inne warzywa, wbić jajko i chwilkę poczekać. Sam zapach potrafi zawrócić w głowie, a co dopiero smak...
Zobacz wideo Poznaj nasze triki na obieranie jajek
Jajka na śniadanie w tej wersji to petarda. Jak zrobić szakszukę?
Składniki:
- 3 większe pomidory malinowe,
- 1 większa cebula,
- 1 papryka,
- kilka plastrów wędliny, kawałek kiełbasy lub boczku,
- garść szpinaku (opcjonalnie),
- olej lub masło do smażenia,
- 2 ząbki czosnku,
- sól, pieprz, oregano, kumin, szczypta chili,
- jajka - ile chcesz.
Jak zrobić szakszukę? Sposób wykonania:
- Zacznij od przygotowania wszystkich składników. Cebulę pokrój w kostkę, nie musi być bardzo drobna, pomidory i paprykę także (pomidory możesz wcześniej sparzyć, ale nie jest to konieczne). Wędlinę porwij na kawałki, jeśli używasz kiełbasy lub boczku, to także pokrój w kostkę.
- Przygotuj sporą patelnię i rozgrzej w niej tłuszcz. Dodaj cebulę i czosnek oraz wędlinę. Podsmażaj, aż cebula się zeszkli, następnie dodaj paprykę oraz szpinak. Smaż na dość dużej mocy palnika i dodaj posiekane pomidory.
- Dopraw do smaku przyprawami i smaż, aż z pomidorów odparuje nadmiar wody. Następnie na środek patelni wbij jajka i poczekaj, aż białko się zetnie. Pamiętaj, że żółtko powinno być płynne. Podawaj z chrupiącą grzanką.
Zamiast świeżych pomidorów możesz użyć także krojonych pomidorów z puszki. Wówczas warto dodać do nich szczyptę cukru i dusić je chwilkę dłużej, by nadmiar płynu odparował. Pamiętaj, że szakszukę powinno się jeść od razu po przygotowaniu - zimna nie smakuje już tak dobrze.