Na pewno w większości polskich domów w kuchennej szafce lub lodówce znajdzie się słoiczek suszonych pomidorów. Są idealne do sałatek, dodajemy je do sosów i faszerujemy nimi roladki. Jednak nie musisz kupować ich w sklepie, ponieważ dużo lepsze suszone pomidory zrobisz w domu. Będą smakowały idealnie i nie będą miały konserwantów.
Alesia.Bierliezova /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Jeśli chodzi o suszone pomidory, w sklepach możemy kupić je w dwóch wersjach - suszone suche, pakowane w foliowe torby lub inne opakowania, oraz suszone pomidory w oleju. Dziś pokażemy ci właśnie przepis na tę drugą wersję pomidorów. Będą aromatyczne i pełne smaku, a zrobisz je w naprawdę łatwy sposób. Nie zapomnij o dodatkach, a już nigdy nie sięgniesz po sklepowe słoiczki.
REKLAMA
Zobacz wideo Znasz przepis na kiszone pomidory? Zobacz nasze wideo
Jak zrobić suszone pomidory? Ten przepis cię zachwyci
Składniki:
ok. 3 kg niewielkich pomidorów, najlepiej mięsistych,
4-5 ząbków czosnku,
1 l oliwy,
ulubione zioła: oregano, bazylia, tymianek,
3 łyżki octu, może być ocet z białego wina,
sól (najlepiej gruboziarnista).
Domowy przepis na suszone pomidory w oleju
Opłukane pomidory osusz, przekrój na pół i usuń twarde miejsce, z którego wyrastały szypułki. Nie usuwaj pestek ani miąższu. Delikatnie oprósz je solą i odstaw na kilkanaście minut. Następnie zlej z nich nadmiar soku.
Jeśli masz suszarkę do owoców, ułóż na niej kawałki pomidorów i włącz na średnią moc. Kiedy pomidory zaczną się marszczyć, zwiększ moc urządzenia i susz je do momentu, aż wyraźnie się skurczą i będą niemal suche (nie mogą być jednak całkowicie wysuszone - muszą zachować nieco mięsistości).
Jeśli jednak nie posiadasz suszarki do owoców, równie dobrze sprawdzi się piekarnik. Po prostu ułóż kawałki pomidorów na blaszce wyłożonej papierem i włącz termoobieg. Ustaw temperaturę 80 stopni i susz pomidory przy uchylonych drzwiczkach, aż porządnie się podsuszą.
W rondelku podgrzej olej wymieszany z oliwą. Dodaj zioła, czosnek i podgrzej całość. Olej powinien być bardzo gorący, ale nie doprowadź do wrzenia. Do słoików włóż pomidory i zalej je gorącym olejem. Dopilnuj, by do każdego słoiczka dostał się czosnek i zioła.
Następnie szczelnie zakręć słoiki i odwróć je do góry denkami, aby zakrętki się zassały. Słoiki przykryj szczelnie grubym materiałem lub kocem i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Tak przygotowane suszone pomidory przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.
Domowe suszone pomidory to najlepszy dodatek do sałatek, tostów i mięs. Jeśli chcesz podkręcić ich smak, do każdego słoiczka możesz włożyć kilka marynowanych kaparów lub suszoną żurawinę. Olej ze słoików z suszonymi pomidorami możesz wykorzystać jako bazę do dressingów lub podsmażać na nim grzanki.