Ogórki krokodylki robię co roku i znikają co do słoiczka. Sekret tkwi w zalewie i jednym dodatku

Gdy trwa na nie sezon, w wielu domach trwa też wręcz masowa produkcja słoików z przetworami. Jednym z tych, po które po prostu musisz sięgnąć, są ogórki krokodylki. Przepis jest prosty, a smak, jak nazwa wskazuje, kąsa niczym wspomniane zwierzę.

Ogórki konserwowe i ogórki kiszone to najczęściej przygotowywane przetwory na jesień i zimę, ale na podstawowych przepisach się nie kończy. Równie chętnie sięgamy też po różne wariacje i odmiany ogórków w słoikach, różniące się przede wszystkim rodzajem zalewy, ale też dodatkami. Znudziła ci się klasyka? Spróbuj zrobić ogórki krokodylki.

Zobacz wideo Nie tylko ogórki można kisić. Zobacz, jak przyrządzić pomidory kiszone

Jak zrobić ogórki krokodylki? Będą jędrne, chrupiące, słodkie i ostre jak krokodyl

Ogórki krokodylki swoją nazwę zawdzięczają zarówno swojemu kształtowi przypominającemu nieco grzbiet i ogon tego zwierzęcia, jak i ostremu smakowi chili i czosnku. Niektórzy uważają, że jak paszcza krokodyla, a właściwie jego zęby, tak też "kąsają" ogórki krokodylki. Przepis jest mało skomplikowany, a zasada prosta: zalewa musi mieć odpowiednią temperaturę.

Ogórki krokodylki. Przepis banalny, a efekt, że palce lizać

Sekretem ogórków krokodylków jest zalewa, słodko-kwaśna, z odrobiną oleju. Ostry smak zawdzięczają dodatkom czosnku, a przede wszystkim papryczki chili. Możesz użyć suszonej, ale też świeżej, a jeśli lubisz naprawdę ostre dania, zwiększ ilość w przepisie.

PORADA! Ogórki powinny być jak najświeższe. Jeśli wykorzystujesz owoce z własnego ogrodu, wybierz te zebrane tego samego dnia. W przypadku tych kupowanych na targu upewnij się, że obie końcówki są twarde, a same ogórki jędrne, bez przebarwień, wgnieceń i widocznych uszkodzeń. Odrzuć też szerokie, przerośnięte, o ciemnej skórce.

Ogórki krokodylki - przepis. Potrzebne składniki:

  • ok. 2 kg ogórków gruntowych, najlepiej mniejszych,
  • 2,5 szklanki cukru,
  • 3 czubate łyżki soli,
  • 2/3 szklanki wody,
  • 1,5 szklanki octu (10 proc.; w przypadku 5 proc. zwiększ dwukrotnie i pomiń wodę)
  • 7-8 łyżek oleju roślinnego, najlepiej rzepakowego,
  • 1 spora główka czosnku,
  • 1 łyżeczka suszonej papryczki chili lub 1-2 świeże,
  • 1 łyżeczka pieprzu, 2 liście laurowe i 2 ziarna ziela angielskiego.
ogórki krokodylki - w sam raz na szybką przekąskę
ogórki krokodylki - w sam raz na szybką przekąskę norikko /Shutterstock

Zacznij od przygotowania ogórków. Zalej je zimną wodą i mocz przez 1-2 godziny. Namoczone ogórki umyj pod bieżącą wodą i przekrój je wzdłuż. W razie potrzeby usuń też twarde końcówki (ale tylko sam czubek). Wrzuć do dużego garnka lub miski. Zasyp solą, wmasuj i odstaw w chłodne miejsce pod przykryciem. 2-3 razy zamieszaj, by lepiej puściły sok. Po tym czasie odlej wodę, ale nie płucz ogórków. Do tego samego naczynia dodaj chili (świeżą paprykę umyj, usuń pestki i pokrój w cienkie plasterki) i pokrojone w plasterki ząbki czosnku. Znów zamieszaj i odstaw.

W garnku przygotuj zalewę. Wodę i ocet zagotuj, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i cukier. Gdy się rozpuści, dodaj także pieprz i olej, podgrzewaj jeszcze chwilę. Wlej do ogórków, znów zamieszaj i odstaw do ostygnięcia na ok. godzinę, a nawet na całą noc. Wyparz słoiki (3-4 o pojemności ok. 900 ml). Zamarynowane połówki zacznij wyciągać z zalewy i układać w słoikach pionowo, pamiętaj o 3 cm odstępu od brzegu naczynia. Zalej zalewą, w której się moczyły, zakręć i pasteryzuj przez 15 minut. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: