Żadna szakszuka ani jajecznica. W Turcji rodzinka się zajadała. Teraz muszę robić codziennie

Zwykła jajecznica już się znudziła? Warto nieco podrasować swoje śniadania i sięgnąć po coś oryginalnego. Menemen brzmi tajemniczo, ale smakuje bosko. Co najlepsze, przygotujesz go w kilka chwil. Jak zrobić jajecznicę po turecku? Wyjaśniamy poniżej.

Jajecznica po turecku to doskonałe połączenie jajek, warzyw oraz aromatycznych przypraw. Przyrządzenie smacznego i sycącego dania nie zajmuje dużo czasu ani nie wymaga od nas talentów kulinarnych. Kto jak kto, ale Turcy doskonale wiedzą, jak zawładnąć podniebieniem. Jeśli szukasz pomysłu na śniadanie z jajek, koniecznie sprawdź nasz przepis.

Zobacz wideo Tofucznica [HAPS VEGE]

Jak się robi jajecznicę po turecku? Nic prostszego. Chwyć za kilka produktów i patrz, jak dzieje się magia

Kuchnia turecka słynie z łączenia różnych smaków. Wiele receptur zakłada wykorzystanie świeżych warzyw oraz pachnących ziół. Osoby, którym klasyczna jajecznica na maśle już się znudziła, będą zachwycone jej wschodnim wariantem. Palce lizać!

Składniki:

  • 4 jajka,
  • garść pomidorków koktajlowych lub 2 dojrzałe pomidory z krzaczka,
  • pół czerwonej papryki,
  • duża cebula,
  • 3 łyżki startego parmezanu,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki chilli,
  • pieprz i sól,
  • oliwa,
  • opcjonalnie: kilka ząbków czosnku, zioła prowansalskie, tymianek, świeża bazylia, szczypiorek.

Menemen, czyli pyszne i proste śniadanie z jajek. Sposób przygotowania

Cebulę (i ewentualnie czosnek) obierz z łupiny, posiekaj w pióra i wrzuć na patelnię z rozgrzaną oliwą. Pomidory opłucz, a następnie obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Paprykę również oczyść, po czym wytnij z niej gniazdo nasienne. Pozostałą część warzywa podziel na paski. 

Śniadanie z jajek może przybrać różne formy: od jajecznicy, przez szakszukę, aż po menemen
Śniadanie z jajek może przybrać różne formy: od jajecznicy, przez szakszukę, aż po menemen fot. arinaja / pixabay.com

Wrzuć paprykę i pomidory na patelnię. Wymieszaj całość i podsmażaj na średnim ogniu przez kilka minut. Kiedy warzywa się przyrumienią, dopraw je papryką słodką, chilli, a także solą i pieprzem wedle uznania. To dobry moment na dodanie swoich ulubionych dodatków. Może to być szczypta tymianku, ziół prowansalskich lub rozmarynu. 

Ponownie wszystko wymieszaj i podsmażaj przez chwilę. W ostatnim etapie wbij jajka i połącz wszystko w smakowitą całość. Gdy jajka zaczną się ścinać, oprósz je startym parmezanem lub innym serem. Na koniec wystarczy ozdobić danie np. siekanym szczypiorkiem lub listkami świeżej bazylii. Smacznego! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: