Pierogi to polski klasyk. Różne są przepisy na ciasto, różne są przepisy na farsz. Można je robić i na słodko, i na słono. Można smażyć, gotować i piec. To niezwykle wszechstronne danie jest także naszą potrawą eksportową. Pierogami zachwycają się bowiem nawet obcokrajowcy.
Latem zazwyczaj jada się nieco lżejszą wersję pierogów - z owocami. Najpopularniejsze są z jagodami, ale do środka można włożyć też np. truskawki, maliny czy borówki. Ja przygotowałam przepis na pierogi właśnie z borówkami i malinami. Ciasto zrobiłam z kolei według niezawodnej receptury mojej babci.
Przygotowanie dania rozpoczynamy od usypania kopczyka z mąki. Na środku robimy wgłębienie, do którego wlewamy wodę i łyżkę oleju oraz wsypujemy szczyptę soli.
Powoli łączymy ze sobą składniki, a następnie wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie elastyczne. Zajmie to chwilę i wymaga trochę cierpliwości. Jeśli mamy robot planetarny, możemy się nim wesprzeć i użyć do wyrobienia ciasta. Ciasto dzielimy na cztery części i, co bardzo ważne, trzy z nich owijamy ściereczką lub chowamy do pojemnika - ciasto nie może wyschnąć.
W garnku gotujemy wodę, aż zacznie wrzeć. Pierwszą część ciasta wyrabiamy dokładnie jeszcze raz, a następnie rozwałkowujemy. Zwracamy uwagę na to, aby ciasto było możliwie cienkie. Szklanką o szerokim rancie wycinamy kółka.
fot. Agata Dondajewska
Przygotowujemy owoce do nadzienia. Maliny i borówki kroimy na połówki lub mniejsze części. Zasypujemy odrobiną cukru, mieszamy i odstawiamy. Możliwie szybko wałkujemy dodatkowo każde kółko, a potem wypełniamy je owocami. Po kolei łączymy brzegi, zlepiając je w tzw. falbankę.
fot. Agata Dondajewska
fot. Agata Dondajewska
Pierogi od razu delikatnie wkładamy do wrzącej wody. Wyciągamy po ok. 3 minutach od wypłynięcia. Przekładamy je do miseczki delikatnie wysmarowanej olejem. Proces powtarzamy z każdą porcją ciasta. Pierogi z borówkami i malinami serwujemy z kwaśną śmietaną i owocami.
fot. Agata Dondajewska
Składniki na ciasto na pierogi:
Składniki na farsz:
Do podania:
Sposób przygotowania:
Spodobał ci się ten przepis na pierogi? A może masz pytania? Zostaw komentarz lub napisz do nas na adres: haps_redakcja@agora.pl. Zachęcamy też do głosowania w naszej sondzie.