Zawsze daję pół łyżki przed smażeniem. Placki z cukinii nie chłoną tłuszczu i chrupią aż miło

Co można zrobić z cukinii? Pomysłów jest tyle, że może braknąć czasu na wypróbowanie każdego. Jednym z najczęściej przygotowywanych dań są placuszki z cukinii. Przepis jest szybki i prosty, jednak w czasie smażenia pojawia się pewien problem. Jak zrobić placki z cukinii, by nie tonęły w tłuszczu?

Cukinia powoli staje się jednym z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Nic dziwnego, można z niej zrobić tyle potraw, że prawdopodobnie każdy znajdzie coś dla siebie. Od zapiekanek przez faszerowane warzywa i leczo po sałatki i przetwory na zimę, świetnie sprawdzi się w wielu wydaniach. Jest też idealnym zastępnikiem ziemniaków, a placki z cukinii wychodzą przepyszne.

Zobacz wideo Rosół, czyli klasyka polskiej kuchni. Zobacz, jak go przyrządzić, by był przepyszny

Nie wiesz, co zrobić z cukinii? Usmaż z niej placki

Placki z cukinii to idealny wybór, jeśli nie masz pod ręką ziemniaków albo nie przepadasz za ich smakiem. Jest tylko jeden problem. Często nadmiernie chłoną tłuszcz z patelni. Efekt? Nie są wówczas chrupiące, a miękkie, tłuste i mało apetyczne. Jak temu zaradzić? Można pominąć etap smażenia i zrobić placki z cukinii z piekarnika albo sięgnąć po prosty sposób.

Jak zrobić placki z cukinii? Z tym trikiem smażona cukinia nie będzie chłonęła tłuszczu

Po starciu warzywa na tarce pamiętaj o porządnym odsączeniu cukinii z nadmiaru wody. Podobnie jak w przypadku sałatek z ogórkami z pomocą przychodzi sól. Choć przeciskanie przez sitko czy ściereczkę może pomóc, sól znacznie ułatwi cały proces. Uważaj jednak, by nie przesadzić z jej ilością.

PORADA! Jeśli nie chcesz, by placki na patelni "piły" tłuszcz, do ciasta możesz dodać odrobinę spirytusu lub pół łyżki octu spirytusowego. Ten sposób sprawdzi się zarówno w przypadku placków z cukinii, jak i ziemniaczanych czy z jabłkami.

Placki z cukinii
Placki z cukinii Mariontxa / Shutterstock

Placuszki z cukinii - przepis. Potrzebne składniki:

  • 500 g cukinii,
  • 1 duże jajko,
  • 4-5 łyżek mąki pszennej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół cebuli,
  • łyżka koperku,
  • 2 łyżeczki jogurtu lub gęstej śmietany,
  • pieprz, sól, pieprz ziołowy, ulubione przyprawy - do smaku.

Zacznij od umycia cukinii i odcięcia końcówek. Jeśli skórka jest twarda, obierz ją. Jeśli warzywo jest młode, a skórka miękka, zostaw. Zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach. Zasyp solą (ok. 1 łyżką), zamieszaj i przykryj talerzem lub pokrywką. Odstaw na ok. godzinę, by sól "wyciągnęła" wodę z cukinii. Po tym czasie dokładnie odsącz jej nadmiar.

W dużej misce wymieszaj cukinię, jajka, jogurt albo śmietanę, startą na tarce cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodawaj mąkę porcjami, cały czas mieszając. Dzięki temu nie powstaną "kluchy". Jeśli ciasto jest zbyt lejące, dorzuć jeszcze odrobinę mąki. Dopraw koperkiem, pieprzem, przyprawami i, w razie konieczności, solą. Możesz dodać odrobinę spirytusu lub octu. Na patelni rozgrzej olej (2-3 łyżki maksymalnie). Ciasto nakładaj dużą łyżką, wyrównaj powierzchnię. Smaż na średnim ogniu po 2-3 minuty z każdej strony, aż będą chrupiące i złote. Podawaj ze śmietaną, sosem czosnkowym, tzatziki lub koperkowym.

Więcej o: