Cukinia powoli staje się jednym z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Nic dziwnego, można z niej zrobić tyle potraw, że prawdopodobnie każdy znajdzie coś dla siebie. Od zapiekanek przez faszerowane warzywa i leczo po sałatki i przetwory na zimę, świetnie sprawdzi się w wielu wydaniach. Jest też idealnym zastępnikiem ziemniaków, a placki z cukinii wychodzą przepyszne.
Placki z cukinii to idealny wybór, jeśli nie masz pod ręką ziemniaków albo nie przepadasz za ich smakiem. Jest tylko jeden problem. Często nadmiernie chłoną tłuszcz z patelni. Efekt? Nie są wówczas chrupiące, a miękkie, tłuste i mało apetyczne. Jak temu zaradzić? Można pominąć etap smażenia i zrobić placki z cukinii z piekarnika albo sięgnąć po prosty sposób.
Po starciu warzywa na tarce pamiętaj o porządnym odsączeniu cukinii z nadmiaru wody. Podobnie jak w przypadku sałatek z ogórkami z pomocą przychodzi sól. Choć przeciskanie przez sitko czy ściereczkę może pomóc, sól znacznie ułatwi cały proces. Uważaj jednak, by nie przesadzić z jej ilością.
PORADA! Jeśli nie chcesz, by placki na patelni "piły" tłuszcz, do ciasta możesz dodać odrobinę spirytusu lub pół łyżki octu spirytusowego. Ten sposób sprawdzi się zarówno w przypadku placków z cukinii, jak i ziemniaczanych czy z jabłkami.
Placuszki z cukinii - przepis. Potrzebne składniki:
Zacznij od umycia cukinii i odcięcia końcówek. Jeśli skórka jest twarda, obierz ją. Jeśli warzywo jest młode, a skórka miękka, zostaw. Zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach. Zasyp solą (ok. 1 łyżką), zamieszaj i przykryj talerzem lub pokrywką. Odstaw na ok. godzinę, by sól "wyciągnęła" wodę z cukinii. Po tym czasie dokładnie odsącz jej nadmiar.
W dużej misce wymieszaj cukinię, jajka, jogurt albo śmietanę, startą na tarce cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodawaj mąkę porcjami, cały czas mieszając. Dzięki temu nie powstaną "kluchy". Jeśli ciasto jest zbyt lejące, dorzuć jeszcze odrobinę mąki. Dopraw koperkiem, pieprzem, przyprawami i, w razie konieczności, solą. Możesz dodać odrobinę spirytusu lub octu. Na patelni rozgrzej olej (2-3 łyżki maksymalnie). Ciasto nakładaj dużą łyżką, wyrównaj powierzchnię. Smaż na średnim ogniu po 2-3 minuty z każdej strony, aż będą chrupiące i złote. Podawaj ze śmietaną, sosem czosnkowym, tzatziki lub koperkowym.