Cukinia, cukinia, cukinia. Bardzo wdzięczne warzywo, z którego można zrobić nie tylko placki i leczo, i nie tylko dołożyć do szaszłyków na grilla. Z cukinii można zrobić tak naprawdę wszystko. Nada się nawet na wytrawne gofry i do deserów - ciasto czekoladowe z dodatkiem tego warzywa smakuje absolutnie fantastycznie!
Warto po nią sięgać jednak nie tylko ze względu na smak i wszechstronność. Jest również źródłem wielu cennych składników, dzięki którym nasz organizm lepiej funkcjonuje. Posiada szereg witamin z grupy B (B1, B2, B5, B6, kwas foliowy). Zawiera także witaminę C, A i K. Oprócz tego ma karoteny, które działają antyoksydacyjnie. Obfituje w cynk, fosfor, mangan, magnez, potas i miedź.
Cukiniowy potas pomaga w odprowadzaniu nadmiaru wody z organizmu. Jedzenie cukinii usprawnia też przemianę materii. Ponadto warzywo jest lekkostrawne i niskokaloryczne. Ma tylko 17 kcal w 100 g. W 90 procentach składa się z wody, więc osoby na diecie mogą ją jeść do woli. Ma niski indeks glikemiczny, więc mogą ją jeść diabetycy. Cukinia zawiera też zeaksantynę i luteinę, czyli karotenoidy, które ochraniają siatkówkę oka i obniżają ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej (choroby prowadzącej do ślepoty).
Czym prędzej biegnij więc do sklepu po cukinię i zrób z niej pyszny obiad. Nie przekonują cię placki, leczo i cukinia faszerowana? Proponujemy w takim razie coś innego - pulpety z cukinii.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Cukinię umyj, ale nie obieraj. Zetrzyj ją na grubych oczkach tarki. Przełóż do miski, wsyp sól i odstaw, by warzywo puściło nadmiar płynu. Potem dokładnie cukinię odciśnij.
Do cukinii wsyp bułkę tartą i starty żółty ser. Wbij jajko i dodaj czosnek oraz pieprz. Wymieszaj dokładnie składniki i w dłoniach formuj nieduże pulpety. Na blaszce połóż arkusz papieru do pieczenia i ułóż na nim pulpety, zachowując odstępy. Piecz w 180 stopniach przez 15 minut.