Możesz faszerować, robić placki lub leczo. Ale to to danie z cukinii pokochają wszyscy

Cukinią zajadamy się przez cały rok, ale lato jest pod tym względem wyjątkowe. O tej porze roku najchętniej dodawalibyśmy ją do wszystkiego. I bardzo dobrze, bo cukinia jest zdrowym warzywem i nie powinna leżeć zapomniana gdzieś w kącie. Mamy więc dla was kolejną propozycję na danie z cukinii. Nie będzie to ani leczo, ani placki, ani roladki. Tym razem podrzucamy przepis na pulpety z cukinii.

Cukinia, cukinia, cukinia. Bardzo wdzięczne warzywo, z którego można zrobić nie tylko placki i leczo, i nie tylko dołożyć do szaszłyków na grilla. Z cukinii można zrobić tak naprawdę wszystko. Nada się nawet na wytrawne gofry i do deserów - ciasto czekoladowe z dodatkiem tego warzywa smakuje absolutnie fantastycznie!

Cukinia - właściwości zdrowotne. Dlaczego warto ją jeść?

Warto po nią sięgać jednak nie tylko ze względu na smak i wszechstronność. Jest również źródłem wielu cennych składników, dzięki którym nasz organizm lepiej funkcjonuje. Posiada szereg witamin z grupy B (B1, B2, B5, B6, kwas foliowy). Zawiera także witaminę C, A i K. Oprócz tego ma karoteny, które działają antyoksydacyjnie. Obfituje w cynk, fosfor, mangan, magnez, potas i miedź.

Cukiniowy potas pomaga w odprowadzaniu nadmiaru wody z organizmu. Jedzenie cukinii usprawnia też przemianę materii. Ponadto warzywo jest lekkostrawne i niskokaloryczne. Ma tylko 17 kcal w 100 g. W 90 procentach składa się z wody, więc osoby na diecie mogą ją jeść do woli. Ma niski indeks glikemiczny, więc mogą ją jeść diabetycy. Cukinia zawiera też zeaksantynę i luteinę, czyli karotenoidy, które ochraniają siatkówkę oka i obniżają ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej (choroby prowadzącej do ślepoty).

Czym prędzej biegnij więc do sklepu po cukinię i zrób z niej pyszny obiad. Nie przekonują cię placki, leczo i cukinia faszerowana? Proponujemy w takim razie coś innego - pulpety z cukinii.

Przepis na pulpety z cukinii

Składniki:

  • 4 średnie cukinie,
  • 2 jajka,
  • 3/4 szklanki bułki tartej,
  • 3/4 szklanki startego żółtego sera,
  • łyżka soli,
  • łyżeczka mielonego czosnku,
  • łyżeczka pieprzu.
Zobacz wideo Surowy makaron z cukinii z pesto pietruszkowym to też świetna propozycja na obiad

Sposób przygotowania:

Cukinię umyj, ale nie obieraj. Zetrzyj ją na grubych oczkach tarki. Przełóż do miski, wsyp sól i odstaw, by warzywo puściło nadmiar płynu. Potem dokładnie cukinię odciśnij.

Do cukinii wsyp bułkę tartą i starty żółty ser. Wbij jajko i dodaj czosnek oraz pieprz. Wymieszaj dokładnie składniki i w dłoniach formuj nieduże pulpety. Na blaszce połóż arkusz papieru do pieczenia i ułóż na nim pulpety, zachowując odstępy. Piecz w 180 stopniach przez 15 minut.

Więcej o: