Wygląda ekstrawagancko, a jest prostsze, niż mogłoby się wydawać. To szyszkowa warstwa robi wrażenie

Niektóre desery tylko wyglądają na skomplikowane, a w rzeczywistości to bułka z masłem. Jeśli pragniesz zaskoczyć rodzinę, sięgnij po przepis na lekkie i mięciutkie ciasto, gdzie każdy składnik sprawia, że czujesz się jak w niebie. Jak zrobić ciasto szyszkowy król?

To niezwykłe ciasto przypomina eleganckie wypieki z najlepszych cukierni. Zmyślne połączenie i kilka warstw zaskoczy całą rodzinę. Kluczem do efektownego wyglądu jest dmuchany ryż obtoczony w przepysznym kajmaku, który tworzy szyszkową warstwę. Przygotowanie tego króla deserów nie wymaga doświadczenia w kuchni, a efekt powali cię z nóg.

Zobacz wideo Drożdżówka z jeżynami

Nie każdy wie, z czego robi się kajmak. Potrafi urozmaicić każdy deser

Bardzo często wykorzystuje się go w kuchni polskiej. To ciągnąca się masa przypominająca w smaku krówki. W szybki sposób można samemu ją przyrządzić. Wystarczy ugotować razem mleko lub śmietankę z cukrem. Niektórzy przygotowują ją podczas kilkugodzinnego podgrzewania słodzonego mleka skondensowanego. Warto pamiętać, że gotowany zbyt długo, może zrobić się kruchy i zyskuje posmak spalonego karmelu. Idealnie pasuje do wszelkiego rodzaju ciast, a szczególnie do szyszkowego króla. 

Przepis ciasto szyszkowy król. Spektakularny efekt cię zaskoczy

Przepyszne ciasto o nazwie szyszkowy król stworzone na spodzie miodowym z kremem śmietankowym i warstwą szyszkową jest szybkie i niezwykle proste do przygotowania. Idealnie sprawdzi się na domowych przyjęciach, ponieważ wygląda niezwykle ekstrawagancko. Przepis można modyfikować na kilka różnych sposobów. W bogatszej wersji warto dodać palone masło lub podprażone i zmielone orzechy włoskie albo migdały.

Składniki na spód miodowy:

  • 165 g mąki tortowej,
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 4 łyżki cukru,
  • łyżka płynnego miodu,
  • 70 g masła,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli,
  • opakowanie herbatników korzennych.

Składniki na krem:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30 proc.,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 2 i pół łyżeczki żelatyny,
  • 1/4 szklanki wody.

Składniki na warstwę szyszkową:

  • 2 szklanki ryżu preparowanego,
  • 300 g kajmaku.

Przygotowanie krok po korku:

Na początek foremkę wyłóż papierem do pieczenia i odstaw na bok. Następnie podgrzej na patelni masło razem z cukrem i miodem, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Zdejmij je z ognia i pozostaw do ostygnięcia. W kolejnym kroku przesiej mąkę do miski razem z sodą oczyszczoną, dokładnie wymieszaj i wlej na wierzch masę z masła. Następnie dodaj jajko w temperaturze pokojowej oraz sól. Zacznij mieszać, a po chwili ugniatać na jednolite ciasto.

Gdy już będzie gotowe, wyłóż je do foremki i wylep nim cały spód. Powierzchnię możesz wyrównać np. szklanką. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni i piecz ciasto przez około kwadrans do momentu, aż się zarumieni. Po upieczeniu odstaw foremkę i poczekaj, aż wystygnie. W międzyczasie zalej żelatynę wodą i odstaw na kilka minut, do momentu, w którym napęcznieje. Jeśli masz taką możliwość, podgrzej ją w kuchence mikrofalowej, wymieszaj i zostaw do ostygnięcia. Możesz podgrzać ją również w garnku na wolnym ogniu.

Czekając, aż ostygnie, zmiksuj śmietankę na sztywną masę i dodaj przesiany cukier puder, po czym delikatnie wlej żelatynę. Gdy krem będzie gotowy, przenieś go szpatułką na spód miodowy i przykryj herbatnikami. Ostatnim krokiem będzie przygotowanie wierzchniej warstwy. Do miseczki wsyp ryż preparowany, dodaj kajmak i dokładnie całość wymieszaj. Masę nałóż na herbatniki i przenieś całość do lodówki, najlepiej na całą noc. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: