Jak zrobić naleśniki, żeby były delikatne i nie rwały się podczas składania? Okazuje się, że nie ma w tym niczego skomplikowanego. Warto jednak wiedzieć, że naleśniki będą bardziej elastyczne i mięciutkie, kiedy do ciasta dodamy nieco więcej tłuszczu, niż dodawaliśmy dotychczas. Masło w tym przepisie robi robotę.
Zobacz wideo To najlepszy przepis. Zobacz wideo
Najlepsze naleśniki. Bez masła ani rusz
- 1 pełna szklanka mąki pszennej, najlepiej użyć typu 450,
- 1 szklanka mleka,
- 3/4 szklanki wody gazowanej,
- 2 duże jajka,
- 3 łyżki roztopionego masła,
- szczypta soli.
Sposób wykonania:
- Najpierw rozpuść masło i pozostaw, by lekko przestygło.
- Do miski przesiej mąkę, dodaj sól, wbij jajka. Dolej wodę, mleko i mikserem wymieszaj na gładkie, lejące ciasto.
- Miskę z ciastem odłóż na 15 minut, by odpoczęło. Dzięki temu ciasto na naleśniki do krokietów będzie dużo bardziej sprężyste, bo gluten zawarty w mące złączy wszystkie składniki.
- Po upływie tego czasu do ciasta wlej płynne masło i ponownie wymieszaj. Pamiętaj jednak, żeby masło było letnie, a nie gorące.
- Przygotuj patelnię i lekko natłuść ją masłem lub olejem. Chochelką rozprowadzaj porcje ciasta na naleśniki po całej patelni i smaż, aż się zarumienią.
Teraz możesz zastanawiać się, co pysznego zawinąć w te naleśniki. Najlepsze są krokiety, ale naleśniki zapiekane z serem i szpinakiem także są pyszne. Możesz użyć również mięsa z rosołu. Tak czy inaczej - takie naleśniki na pewno się sprawdzą.