Do startych buraczków dodałam to i nie żałuje. Podałam je do kotletów mielonych i przepadłam

Jeśli dalej zastanawiasz się nad zrobieniem zimowych przetworów, to chcę ci tylko powiedzieć, że nie tylko ogórki sprawdzą się w tej roli wyśmienicie. Oprócz nich możesz spokojnie wykonać jeszcze inne sprawdzone przepisy, które nigdy cię nie zawiodą. Jeden z nich możesz znaleźć poniżej, a zrobienie go gwarantuje zachwyt rodziny.

Zima to czas, kiedy sięgamy po smakowite przetwory, które przypominają nam smaki lata. Każdy z nas ma swoje ulubione słoiczki pełne pysznych zapasów, które są nie tylko smaczne, ale i pełne witamin. Te smakowite przetwory dodadzą kolorów zimowym potrawom i sprawią, że każdy posiłek stanie się wyjątkowy. Jeśli nie wiesz, co możesz jeszcze włożyć do słoików, to ułatwiamy ten wybór. Ten przepis jest strzałem w dziesiątkę, a dzięki wyważonym proporcjom, wyjdą perfekcyjne.

Zobacz wideo Zakwas buraczany - pyszny i zdrowy. Jak zrobić go w domu?

Buraczki z cukinią, które proponujemy, zachwycają swoim smakiem i uniwersalnością. Można je podawać jako dodatek do mięs, sałatek, a nawet kanapek. Są łatwe do przygotowania i idealnie nadają się do przechowywania na zimę. Zawsze robię ich większą ilość, bo wiem, że słoiki znikną w mgnieniu oka.

Przepis na buraczki z cukinią

Składniki

  • 2 kg buraków,
  • 1 kg cukinii,
  • 2 cebule,
  • łyżeczka startego chrzanu,
  • 250 ml octu 10%,
  • 230 g cukru,
  • 2 łyżki soli,
  • 200 ml oleju,
  • 4 ząbki czosnku,
  • łyżeczka pieprzu,
  • łyżeczka gorczycy.

Sposób przygotowania

  1. Buraki umyj, ugotuj w skórkach do miękkości, a następnie obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cukinię również umyj i zetrzyj na tarce, nie obierając jej wcześniej. Cebule obierz i pokrój w cienkie plasterki.
  2. W dużym garnku połącz starte buraki, cukinię, chrzan i cebulę. Dodaj ocet, cukier, sól, olej, posiekany czosnek, pieprz i gorczycę. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  3. Gotuj całość na średnim ogniu, często mieszając, aż warzywa zmiękną, a smaki się połączą. Będzie to trwać około 30 minut.
  4. Gorącą mieszankę przełóż do wyparzonych słoików, szczelnie zakręć i pasteryzuj przez 15 minut w garnku z wrzącą wodą.
  5. Po wystudzeniu, słoiki przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu. Buraczki z cukinią są gotowe do spożycia po kilku dniach, ale najlepiej smakują po kilku tygodniach.
Więcej o: