-
Haps
-
Jak przygotować
- Do startych buraczków dodałam to i nie żałuje. Podałam je do kotletów mielonych i przepadłam
Do startych buraczków dodałam to i nie żałuje. Podałam je do kotletów mielonych i przepadłam
Jeśli dalej zastanawiasz się nad zrobieniem zimowych przetworów, to chcę ci tylko powiedzieć, że nie tylko ogórki sprawdzą się w tej roli wyśmienicie. Oprócz nich możesz spokojnie wykonać jeszcze inne sprawdzone przepisy, które nigdy cię nie zawiodą. Jeden z nich możesz znaleźć poniżej, a zrobienie go gwarantuje zachwyt rodziny.
Zima to czas, kiedy sięgamy po smakowite przetwory, które przypominają nam smaki lata. Każdy z nas ma swoje ulubione słoiczki pełne pysznych zapasów, które są nie tylko smaczne, ale i pełne witamin. Te smakowite przetwory dodadzą kolorów zimowym potrawom i sprawią, że każdy posiłek stanie się wyjątkowy. Jeśli nie wiesz, co możesz jeszcze włożyć do słoików, to ułatwiamy ten wybór. Ten przepis jest strzałem w dziesiątkę, a dzięki wyważonym proporcjom, wyjdą perfekcyjne.
Zobacz wideo Zakwas buraczany - pyszny i zdrowy. Jak zrobić go w domu?
Buraczki z cukinią, które proponujemy, zachwycają swoim smakiem i uniwersalnością. Można je podawać jako dodatek do mięs, sałatek, a nawet kanapek. Są łatwe do przygotowania i idealnie nadają się do przechowywania na zimę. Zawsze robię ich większą ilość, bo wiem, że słoiki znikną w mgnieniu oka.
Przepis na buraczki z cukinią
Składniki
- 2 kg buraków,
- 1 kg cukinii,
- 2 cebule,
- łyżeczka startego chrzanu,
- 250 ml octu 10%,
- 230 g cukru,
- 2 łyżki soli,
- 200 ml oleju,
- 4 ząbki czosnku,
- łyżeczka pieprzu,
- łyżeczka gorczycy.
Sposób przygotowania
- Buraki umyj, ugotuj w skórkach do miękkości, a następnie obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cukinię również umyj i zetrzyj na tarce, nie obierając jej wcześniej. Cebule obierz i pokrój w cienkie plasterki.
- W dużym garnku połącz starte buraki, cukinię, chrzan i cebulę. Dodaj ocet, cukier, sól, olej, posiekany czosnek, pieprz i gorczycę. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Gotuj całość na średnim ogniu, często mieszając, aż warzywa zmiękną, a smaki się połączą. Będzie to trwać około 30 minut.
- Gorącą mieszankę przełóż do wyparzonych słoików, szczelnie zakręć i pasteryzuj przez 15 minut w garnku z wrzącą wodą.
- Po wystudzeniu, słoiki przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu. Buraczki z cukinią są gotowe do spożycia po kilku dniach, ale najlepiej smakują po kilku tygodniach.