-
Haps
-
Jak przygotować
- Włoskie śniadanie, które przebija każdy omlet i jajecznicę. Sposób przygotowania cię zaskoczy
Włoskie śniadanie, które przebija każdy omlet i jajecznicę. Sposób przygotowania cię zaskoczy
Jesteś osobą, która zwraca szczególną uwagę na to, co je o poranku? Jeśli tak, to ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę. To włoskie śniadanie sprawdzi się nie tylko, gdy na zegarku wybija 7:00. Jest także dobrą propozycją na kolację. Najesz się do syta i zachwycisz tymi smakami.
Często zastanawiamy się, co przygotować na śniadanie lub kolację, aby było smaczne, pożywne oraz pełne smaku i aromatu, który rozchodzi się na cały dom. Wiele osób szuka dań, które łączą w sobie białko, warzywa i zdrowe tłuszcze, a jednocześnie są proste i szybkie w przygotowaniu. Jeśli również masz takie potrzeby, mam dla ciebie idealne rozwiązanie. To danie jest doskonałym pomysłem, gdy chcesz zaskoczyć rodzinę czymś nowym, ale nie masz czasu na długie godziny spędzone w kuchni.
Zobacz wideo Frittata z bobem - obowiązkowa na ten sezon
Poniższy przepis świetnie sprawdzi się zarówno na leniwe, niedzielne śniadanie, jak i na pożywną kolację po ciężkim dniu. W jego skład wchodzą soczyste kawałki kurczaka i świeże warzywa, które razem tworzą pyszną kompozycję smaków. Przygotowanie zajmie ci niewiele czasu, a efekt końcowy z pewnością zachwyci wszystkich domowników.
Przepis na frittatę z kurczakiem i warzywami
Składniki:
- 200 g piersi z kurczaka,
- cebula,
- czerwona papryka,
- cukinia,
- 100 g szpinaku,
- 6 jajek,
- 100 ml mleka,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól i pieprz do smaku,
- słodka papryka do smaku,
- 50 g ulubionego startego sera.
Sposób przygotowania:
- Pierś z kurczaka pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie z oliwek na złoty kolor. Dopraw solą, pieprzem i słodką papryką do smaku.
- Cebulę, paprykę i cukinię pokrój w drobną kostkę i dodaj do kurczaka. Smaż przez kilka minut, aż warzywa będą miękkie. Dodaj szpinak i smaż, aż zwiędnie.
- W misce roztrzep jajka z mlekiem, dodaj sól i pieprz do smaku. Mieszankę jajeczną wlej na patelnię z kurczakiem i warzywami. Wymieszaj, aby składniki równomiernie się rozłożyły.
- Smaż na małym ogniu, aż jajka zaczną się ścinać. Jeśli używasz sera, teraz jest idealny moment, by posypać nim wierzch frittaty.
- Gdy jajka będą ścięte, przełóż patelnię (taką, która jest do tego dostosowana) do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 10-15 minut, aż frittata będzie całkowicie ścięta i lekko zarumieniona. Podawaj ją na ciepło, krojąc na kawałki. Smacznego!