Przepis na chrupiące korniszony. Najlepsze ogórki zrobisz starym sposobem

Przetwory z ogórków to wcale nie magia. Ten przepis na korniszony jest wyjątkowy, a ogórki smakują wybornie. Będą chrupiące i naprawdę pyszne, a to za sprawą pewnej porady. Chodzi o wodę.

Jak zrobić chrupiące korniszony? Okazuje się, że to nic trudnego i jeśli masz pod ręką trochę niewielkich, świeżo zerwanych ogórków, nie ma na co czekać - zabieraj się za najlepsze przetwory z ogórków. Co jest ważne? Zanim włożysz ogórki do słoików, porządnie je namocz. Dzięki temu nie stracą swojej wilgoci i po zapasteryzowaniu będą tak chrupiące, że sąsiedzi za ścianą usłyszą, jak je pałaszujesz.

Zobacz wideo Burger bez bułki? Zobacz nasz film

Jak zrobić korniszony? Z tym przepisem wyjdą superchrupiące

Składniki:

  • 1 kg małych gruntowych ogórków,
  • 1 l wody,
  • 6 łyżek cukru,
  • 1/3 l octu spirytusowego,
  • 2 pełne łyżki soli,
  • 1 główka czosnku,
  • pęczek kopru z kwiatem,
  • ziarna gorczycy,
  • ziele angielskie, liść laurowy.

Chrupiące korniszony - sposób wykonania:

  1. Przygotuj słoiki. Wyparz je i osusz. Na dno każdego z nich dodaj gałązkę kopru, 2 ząbki czosnku oraz łyżeczkę gorczycy.
  2. Ogórki włóż do miski z zimną wodą i mocz je przez około dwie godziny. Pamiętaj, żeby przed moczeniem nie odcinać ogonków. Po wymoczeniu wyczyść ogórki miękką szczoteczką.
  3. Kiedy ogórki się moczą, przygotuj zalewę. Do garnka wlej wodę, dodaj ocet i sól, ziele angielskie oraz liście laurowe. Zagotuj i gorącą zalewą zalej słoiki.
  4. Dno dużego garnka wyłóż ściereczką i włóż zakręcone słoiki. Zalej wodą do ok. 3/4 wysokości i pasteryzuj przez ok. 5-7 minut. Po tym czasie wyjmij słoiki z garnka (ostrożnie, żeby się nie oparzyć) i pozostaw je do całkowitego ostygnięcia. 

Uwaga. Nie tylko moczenie w zimnej wodzie ma wpływ na to, czy korniszony będą chrupiące. Liczy się także pasteryzacja. W przypadku korniszonów czas pasteryzacji nie może być dłuższy niż 8 minut, w przypadku dużych słoików - 10. Jeśli będziesz pasteryzować je dłużej, ogórki staną się miękkie i pomarszczone. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.