Jak zrobić chrupiące korniszony? Okazuje się, że to nic trudnego i jeśli masz pod ręką trochę niewielkich, świeżo zerwanych ogórków, nie ma na co czekać - zabieraj się za najlepsze przetwory z ogórków. Co jest ważne? Zanim włożysz ogórki do słoików, porządnie je namocz. Dzięki temu nie stracą swojej wilgoci i po zapasteryzowaniu będą tak chrupiące, że sąsiedzi za ścianą usłyszą, jak je pałaszujesz.
Zobacz wideo Burger bez bułki? Zobacz nasz film
Jak zrobić korniszony? Z tym przepisem wyjdą superchrupiące
Składniki:
- 1 kg małych gruntowych ogórków,
- 1 l wody,
- 6 łyżek cukru,
- 1/3 l octu spirytusowego,
- 2 pełne łyżki soli,
- 1 główka czosnku,
- pęczek kopru z kwiatem,
- ziarna gorczycy,
- ziele angielskie, liść laurowy.
Chrupiące korniszony - sposób wykonania:
- Przygotuj słoiki. Wyparz je i osusz. Na dno każdego z nich dodaj gałązkę kopru, 2 ząbki czosnku oraz łyżeczkę gorczycy.
- Ogórki włóż do miski z zimną wodą i mocz je przez około dwie godziny. Pamiętaj, żeby przed moczeniem nie odcinać ogonków. Po wymoczeniu wyczyść ogórki miękką szczoteczką.
- Kiedy ogórki się moczą, przygotuj zalewę. Do garnka wlej wodę, dodaj ocet i sól, ziele angielskie oraz liście laurowe. Zagotuj i gorącą zalewą zalej słoiki.
- Dno dużego garnka wyłóż ściereczką i włóż zakręcone słoiki. Zalej wodą do ok. 3/4 wysokości i pasteryzuj przez ok. 5-7 minut. Po tym czasie wyjmij słoiki z garnka (ostrożnie, żeby się nie oparzyć) i pozostaw je do całkowitego ostygnięcia.
Uwaga. Nie tylko moczenie w zimnej wodzie ma wpływ na to, czy korniszony będą chrupiące. Liczy się także pasteryzacja. W przypadku korniszonów czas pasteryzacji nie może być dłuższy niż 8 minut, w przypadku dużych słoików - 10. Jeśli będziesz pasteryzować je dłużej, ogórki staną się miękkie i pomarszczone.