Potrawka z kurczaka to danie, które jest bardzo popularne. Nie ma w tym nic dziwnego. Ma nie tylko świetny smak, ale także jest sposobem na oszczędność i lepsze zarządzanie domowym budżetem. Przekonaj się sam, jakie to danie jest pyszne w smaku.
Zobacz wideo Qurrito z kurczakiem
Potrawka z kurczaka z ryżem - sprawdź ten pomysł na obiad
Przepisy na potrawkę z kurczaka mogą się od siebie różnić. Zwłaszcza jeśli chodzi o dobór dodatków czy też przypraw. Potrawka to nie tylko smaczne jedzenie, ale przede wszystkim duża oszczędność w kuchni. Z kurczaka możemy zrobić pełny obiad dla całej rodziny: pożywny i wartościowy rosół (tu znajdziesz przepis na pyszny rosół), a później drugie danie w formie potrawki z ryżem. Przejdźmy zatem do sposobu wykonania tytułowej potrawki.
Składniki:
- kurczak i warzywa z rosołu;
- ryż - ilość wedle uznania;
- odrobina mąki, wody i trochę śmietany - do zagęszczenia potrawki;
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek suszony, bazylia, słodka papryka;
- cebula biała;
- groszek konserwowy;
- natka pietruszki.
Potrawka z kurczaka z warzywami - przepis:
- Mięso i warzywa posiekaj nożem.
- Cebulę obierz i posiekaj. Podsmaż na patelni. Dodaj mięso i warzywa.
- Odcedź i dodaj groszek.
- Dopraw do smaku przyprawami.
- Całość chwilę podduś na małym ogniu.
- Wymieszaj ze sobą mąkę, wodę, śmietanę, dwie łyżki powstałego na patelni gorącego sosu i dodaj do potrawki.
- Podawaj z ugotowanym ryżem.
Potrawka z kurczaka w sosie koperkowym - ten przepis zapamiętasz na długo
To danie zrobi wrażenie nawet na najbardziej wybrednych podniebieniach. Sos koperkowy zdecydowanie podkręci smak. Poniżej prezentujemy przepis na potrawkę z kurczaka z koperkiem:
Składniki:
- mięso z kurczaka z rosołu;
- warzywa z rosołu;
- 1 świeża pietruszka;
- cebula
- przyprawy: sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, tymianek;
- spory pęczek koperku;
- masło klarowane do smażenia;
- sok z połówki cytryny;
- 300 ml śmietany;
- 1 łyżka mąki.
- kilka łyżek rosołu
Wykonanie:
- Obierz i pokrój cebulę. Następnie podsmaż ją na maśle klarowanym.
- Pokrój warzywa z rosołu.
- Pietruszkę obierz i zetrzyj na małych oczkach na tarce.
- Przygotowane warzywa dodaj do cebuli.
- Dołóż przyprawy.
- Rozpuść masło na drugiej patelni.
- Obsmaż na nim mięso w całości.
- Następnie oddziel mięso od kości, pokrój i dodaj do warzyw.
- Śmietanę wymieszaj z łyżką mąki. Dodaj kilka łyżek rosołu. Wymieszaj i wlewaj do potrawki, jednocześnie mieszając.
- Następnie dodaj posiekany koperek i sok z cytryny.
- Gotuj przez chwilę. Co jakiś czas mieszaj.
- Podawaj z ugotowanym ryżem na sypko.
Zobacz też: Tego kotleta każdy Polak musi spróbować przynajmniej raz w życiu. Poczuj się, jak na wakacjach w górach!