• Link został skopiowany

Co zrobić z mięsem z rosołu? Dodaj kilka składników i przygotuj nieziemsko pyszną potrawkę dla bliskich

Nie wiesz, co zrobić z kurczaka z rosołu? Mamy na to genialną recepturę! Prosta, ale smaczna potrawka z drobiu, który został z zupy. Sprawdź, jak zrobić dwa dania za jednym razem.
Przepis na potrawkę z kurczaka z kaszą
Fot. Shutterstock

Potrawka z kurczaka to danie, które jest bardzo popularne. Nie ma w tym nic dziwnego. Ma nie tylko świetny smak, ale także jest sposobem na oszczędność i lepsze zarządzanie domowym budżetem. Przekonaj się sam, jakie to danie jest pyszne w smaku.

Zobacz wideo Qurrito z kurczakiem

Potrawka z kurczaka z ryżem - sprawdź ten pomysł na obiad

Przepisy na potrawkę z kurczaka mogą się od siebie różnić. Zwłaszcza jeśli chodzi o dobór dodatków czy też przypraw. Potrawka to nie tylko smaczne jedzenie, ale przede wszystkim duża oszczędność w kuchni. Z kurczaka możemy zrobić pełny obiad dla całej rodziny: pożywny i wartościowy rosół (tu znajdziesz przepis na pyszny rosół), a później drugie danie w formie potrawki z ryżem. Przejdźmy zatem do sposobu wykonania tytułowej potrawki.

Składniki:

  • kurczak i warzywa z rosołu;
  • ryż - ilość wedle uznania;
  • odrobina mąki, wody i trochę śmietany - do zagęszczenia potrawki;
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek suszony, bazylia, słodka papryka;
  • cebula biała;
  • groszek konserwowy;
  • natka pietruszki.

Potrawka z kurczaka z warzywami - przepis:

  • Mięso i warzywa posiekaj nożem.
  • Cebulę obierz i posiekaj. Podsmaż na patelni. Dodaj mięso i warzywa.
  • Odcedź i dodaj groszek.
  • Dopraw do smaku przyprawami.
  • Całość chwilę podduś na małym ogniu. 
  • Wymieszaj ze sobą mąkę, wodę, śmietanę, dwie łyżki powstałego na patelni gorącego sosu i dodaj do potrawki.
  • Podawaj z ugotowanym ryżem.

Potrawka z kurczaka w sosie koperkowym - ten przepis zapamiętasz na długo

To danie zrobi wrażenie nawet na najbardziej wybrednych podniebieniach. Sos koperkowy zdecydowanie podkręci smak. Poniżej prezentujemy przepis na potrawkę z kurczaka z koperkiem:

Składniki:

  • mięso z kurczaka z rosołu;
  • warzywa z rosołu;
  • 1 świeża pietruszka;
  • cebula
  • przyprawy: sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, tymianek;
  • spory pęczek koperku;
  • masło klarowane do smażenia;
  • sok z połówki cytryny;
  • 300 ml śmietany;
  • 1 łyżka mąki.
  • kilka łyżek rosołu

Wykonanie:

  • Obierz i pokrój cebulę. Następnie podsmaż ją na maśle klarowanym.
  • Pokrój warzywa z rosołu.
  • Pietruszkę obierz i zetrzyj na małych oczkach na tarce.
  • Przygotowane warzywa dodaj do cebuli.
  • Dołóż przyprawy. 
  • Rozpuść masło na drugiej patelni.
  • Obsmaż na nim mięso w całości.
  • Następnie oddziel mięso od kości, pokrój i dodaj do warzyw.
  • Śmietanę wymieszaj z łyżką mąki. Dodaj kilka łyżek rosołu. Wymieszaj i wlewaj do potrawki, jednocześnie mieszając.
  • Następnie dodaj posiekany koperek i sok z cytryny.
  • Gotuj przez chwilę. Co jakiś czas mieszaj.
  • Podawaj z ugotowanym ryżem na sypko.

Zobacz też: Tego kotleta każdy Polak musi spróbować przynajmniej raz w życiu. Poczuj się, jak na wakacjach w górach!

Więcej o: