Era bitej śmietany i owoców mija. Gofry w tej wersji są sto razy lepsze. Na imprezach znikają w mig

Jak zrobić gofry? Cóż, okazuje się, że nie istnieje tylko jeden przepis na tę wyśmienitą przekąskę, a ten, który zaraz wam opiszemy, może nawet wzbudzić zdziwienie. Nie będą to bowiem gofry na słodko. To wymarzone śniadanie lub imprezowa przekąska, a zrobisz ją ze swoich ulubionych składników.

Przepis na gofry à la pizza to coś, co odmieni twoje śniadania lub przekąski o całe 180 stopni. Gofry są chrupiące i miękkie w środku. Możesz dodać do mich, co tylko chcesz, za każdym razem miksować inne dodatki i próbować nowych wersji. Jak zrobić gofry na słono? Nic w tym trudnego - do ciasta nie dodawaj cukru, jednak zabaw się składnikami. Oto przykładowy przepis na wymarzone śniadanie.

Zobacz wideo Jak wyczyścić brudną gofrownicę? Zobacz nasze wideo

Przepis na gofry à la pizza. Najlepsze śniadanie i hit każdej imprezy

Składniki:

  • ok. 300 g miałkiej mąki, typ 450 będzie w sam raz.
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 łyżki serka ricotta lub twarożku,
  • 2 średnie jajka,
  • 4 łyżki oliwy lub roztopionego masła,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • płaska łyżeczka soli,
  • odrobina suszonego oregano,
  • 2 pełne łyżki startego, twardego dojrzewającego sera, np. pecorino lub parmezanu,
  • kilka plastrów ulubionej wędliny, 
  • 2 małe ząbki czosnku, 
  • trochę posiekanej papryki, 
  • kilka pieczarek podsmażonych na maśle (opcjonalnie),
  • rukola albo szpinak. 

Gofry à la pizza - sposób wykonania:

  1. Pamiętaj, że wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Następnie przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę. Dodaj proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj całość.
  2. Dodaj mleko, serek ricotta lub twaróg, wbij jajka oraz ser i przyprawy, a także oliwę albo masło. Całość zmiksuj na gładkie, lecz gęste ciasto. Następnie odłóż je na kilka do kilkunastu minut, by odpoczęło, a gluten zawarty w mące związał składniki.
  3. Przygotuj gofrownicę, jej blaszki lekko natłuść oliwą lub roztopionym masłem. Kiedy ciasto odpoczywa, a gofrownica się nagrzewa, przygotuj dodatki. Wędlinę pokrój na mniejsze kawałki, czosnek przeciśnij przez praskę, szpinak porwij w dłoniach, a paprykę pokrój w kostkę. 
  4. Do ciasta dodaj składniki, dopraw do smaku odrobiną suszonego oregano (możesz użyć także bazylii). Całość wymieszaj i chochelką nakładaj porcję ciasta na gofry na rozgrzane blaszki gofrownicy. 
  5. Smaż gofry na złoty kolor. Po usmażeniu możesz posypać je startą mozzarellą, by lekko roztopiła się pod wpływem temperatury. Podawaj z ulubionym sosem - polecam pomidorowy lub jogurtowy.

Gofry à la pizza możesz zrobić też z pomidorkami cherry, suszonymi pomidorami, oliwkami i czym tylko zechcesz. W sezonie świetnie smakują z grzybami podduszonymi na maśle i z większą ilością parmezanu. Powiedzieć o nich, że są palce lizać, to nic nie powiedzieć. 

Więcej o: