Era bitej śmietany i owoców mija. Gofry w tej wersji są sto razy lepsze. Na imprezach znikają w mig
Jak zrobić gofry? Cóż, okazuje się, że nie istnieje tylko jeden przepis na tę wyśmienitą przekąskę, a ten, który zaraz wam opiszemy, może nawet wzbudzić zdziwienie. Nie będą to bowiem gofry na słodko. To wymarzone śniadanie lub imprezowa przekąska, a zrobisz ją ze swoich ulubionych składników.
Przepis na gofry à la pizza to coś, co odmieni twoje śniadania lub przekąski o całe 180 stopni. Gofry są chrupiące i miękkie w środku. Możesz dodać do mich, co tylko chcesz, za każdym razem miksować inne dodatki i próbować nowych wersji. Jak zrobić gofry na słono? Nic w tym trudnego - do ciasta nie dodawaj cukru, jednak zabaw się składnikami. Oto przykładowy przepis na wymarzone śniadanie.
Zobacz wideo Jak wyczyścić brudną gofrownicę? Zobacz nasze wideo
Przepis na gofry à la pizza. Najlepsze śniadanie i hit każdej imprezy
Składniki:
- ok. 300 g miałkiej mąki, typ 450 będzie w sam raz.
- 1 szklanka mleka,
- 2 łyżki serka ricotta lub twarożku,
- 2 średnie jajka,
- 4 łyżki oliwy lub roztopionego masła,
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- płaska łyżeczka soli,
- odrobina suszonego oregano,
- 2 pełne łyżki startego, twardego dojrzewającego sera, np. pecorino lub parmezanu,
- kilka plastrów ulubionej wędliny,
- 2 małe ząbki czosnku,
- trochę posiekanej papryki,
- kilka pieczarek podsmażonych na maśle (opcjonalnie),
- rukola albo szpinak.
Gofry à la pizza - sposób wykonania:
- Pamiętaj, że wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Następnie przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę. Dodaj proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj całość.
- Dodaj mleko, serek ricotta lub twaróg, wbij jajka oraz ser i przyprawy, a także oliwę albo masło. Całość zmiksuj na gładkie, lecz gęste ciasto. Następnie odłóż je na kilka do kilkunastu minut, by odpoczęło, a gluten zawarty w mące związał składniki.
- Przygotuj gofrownicę, jej blaszki lekko natłuść oliwą lub roztopionym masłem. Kiedy ciasto odpoczywa, a gofrownica się nagrzewa, przygotuj dodatki. Wędlinę pokrój na mniejsze kawałki, czosnek przeciśnij przez praskę, szpinak porwij w dłoniach, a paprykę pokrój w kostkę.
- Do ciasta dodaj składniki, dopraw do smaku odrobiną suszonego oregano (możesz użyć także bazylii). Całość wymieszaj i chochelką nakładaj porcję ciasta na gofry na rozgrzane blaszki gofrownicy.
- Smaż gofry na złoty kolor. Po usmażeniu możesz posypać je startą mozzarellą, by lekko roztopiła się pod wpływem temperatury. Podawaj z ulubionym sosem - polecam pomidorowy lub jogurtowy.
Gofry à la pizza możesz zrobić też z pomidorkami cherry, suszonymi pomidorami, oliwkami i czym tylko zechcesz. W sezonie świetnie smakują z grzybami podduszonymi na maśle i z większą ilością parmezanu. Powiedzieć o nich, że są palce lizać, to nic nie powiedzieć.