Są takie potrawy, które bardzo mocno kojarzą nam się z jakimiś konkretnymi wydarzeniami lub sytuacjami. Mnie zupa paprykowa kojarzy się z błogim czasem wakacji, które jakiś czas temu spędzałam na greckiej wyspie Rodos. Nie miałam zamiaru ciągle przebywać w hotelu, dlatego krążyłam po okolicznych knajpkach i restauracjach. W jednej z nich zjadłam zupę paprykową, której smak na długo zapadł mi w pamięć. Łamanym angielskim, kelner powiedział, że używają do niej pieczonej papryki i oliwek. Była tak pyszna, że często wracałam do niej myślami. W końcu udało mi się odtworzyć ten przepis i wniosek jest jeden - nie ma co bać się piekarnika, a papryka im bardziej podpieczona, tym lepsza.
Zobacz wideo Idealna zupa na upały? Zobacz nasze wideo
Najlepsza, jaką jadłam. Przepis na zupę paprykową
Składniki:
- 6 czerwonych papryk,
- ok. 1 l bulionu lub lekkiego rosołu,
- 2 średnie cebule,
- 2-3 ząbki czosnku,
- garść zielonych oliwek bez pestek,
- odrobina koncentratu pomidorowego lub 500 g świeżych pomidorów,
- sól, pieprz, słodka papryka, szczypta chili, oregano,
- oliwa z oliwek,
- do podania: grzanki, pokruszony ser typu feta, ulubione pestki lub nasiona.
Zupa z pieczonej papryki z oliwkami - sposób wykonania:
- Papryki przekrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne i ułóż je na blaszce do pieczenia. Następnie delikatnie nasmaruj je oliwą i piecz w piekarniku na grzanym do 200 stopni, aż skórka stanie się ciemna, a miejscami wręcz przypalona. Następnie wyjmij papryki z piekarnika i obierz je ze skórki, a miąższ pokrój w kostkę. Ułatwisz sobie pracę, jeśli skorzystasz z naszej wskazówki na dole artykułu.
- Przygotuj garnek i rozgrzej w nim 3 łyżki oliwy z oliwek. Następnie dodaj posiekaną cebulę i kiedy się zeszkli, dołóż czosnek przeciśnięty przez praskę. Podsmażaj przez 2 minuty i dodaj pieczoną paprykę, ulubione zioła oraz 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub pomidory pokrojone na kawałki i pokrojone oliwki. Zmniejsz moc palnika i podsmażaj wszystko przez ok. 15-20 minut.
- Podsmażone warzywa zalej gorącym bulionem, dopraw do smaku przyprawami i gotuj kolejne 10 minut. Następnie zmiksuj zupę blenderem ręcznym na gładki krem i podawaj z grzankami lub serem. Pod koniec gotowania możesz dodać sok wyciśnięty z połowy cytryny.
Wskazówka: Żeby pieczone papryki lepiej się obierały, po upieczeniu owiń je folią lub włóż do pojemnika na żywność i szczelnie zamknij. Dzięki temu skórka się zaparzy i będzie dużo łatwiej odchodzić od miąższu.