Na liście przetworów do zrobienia w sierpniu, oprócz ogórków, pomidorów i sałatek z cukinii, powinny się znaleźć także patisony. To warzywo, o którym dziś często się nie pamięta. Wiele osób nawet nie wie, jak wyglądają, a co dopiero smakują. To niewielkie, dyniowate warzywa o finezyjnym kształcie, które niektórym mogą przypominać obszerne spódnice z falbanką. Są chrupiące, jednak nieco delikatniejsze w smaku niż marynowane ogórki, przez co pasują do wielu dań. Jak zrobić chrupiące patisony w zalewie? Nie żałuj dodatków - ja stawiam na ostrą papryczkę oraz gałązki lubczyku.
Zobacz wideo Jak pasteryzować przetwory? Zobacz nasze wideo
Lepsze od ogórków i cukinii. Jak zrobić patisony?
Składniki:
- około 2 kg młodych, niewielkich patisonów,
- 2 średnie cebule,
- pół małej papryczki chili do każdego słoika,
- 4 ząbki czosnku,
- ok. 400 ml octu,
- 2 l wody,
- 2 czubate łyżki soli,
- 3 czubate łyżki cukru,
- łyżka nasion gorczycy,
- kilka listków laurowych (po 3 do każdego słoika)
- 1 łyżka ziaren pieprzu,
- do każdego słoika gałązka lubczyku.
Marynowane patisony - sposób wykonania:
- Patisony oczyść i jeśli są za duże, pokrój na mniejsze kawałki. Następnie włóż je do czystych i wyparzonych słoików. Dodaj także posiekaną cebulę, czosnek i ostrą papryczkę. Pamiętaj, żeby w każdym słoiku było tyle samo dodatków.
- Przygotuj zalewę. Wlej wodę i ocet, dodaj liście laurowe, gorczycę, sól i cukier. Zagotuj całość. Do słoików z patisonami dodaj gałązki lubczyku, po jednej na słoik. To sprawi, że będą pyszniejsze i bardziej aromatyczne.
- Kiedy zalewa będzie już wrząca, zalej nią słoiki z patisonami i szczelnie zakręć. Odwróć denkami do góry, by zakrętki się zassały. Słoiki dodatkowo przykryj kocem lub ręcznikami, by ciepło utrzymało się możliwie jak najdłużej - dzięki temu nie musisz ich dodatkowo pasteryzować.
Jeśli jednak chcesz mieć pewność, że twoje przetwory wyjdą idealne, możesz je zapasteryzować w wodzie. Słoiki włóż do garnka i zalej wodą do poziomu ok. 3/4 wysokości. Zagotuj na wolnym ogniu i pasteryzuj przez ok. 5-7 minut. Kiedy słoiki ostygną, przenieś je w ciemne i chłodne miejsce. Tak przygotowane patisony spokojnie przetrwają aż do 10-12 miesięcy.