-
Haps
-
Jak przygotować
- Kalafior w tej wersji smakuje jak mięso. Zrób zamiast kotleta, rodzina nie uwierzy
Kalafior w tej wersji smakuje prawie jak mięso. Zrób zamiast kotleta, rodzina się zakocha
Kalafior to warzywo wielkiego potencjału. Najczęściej jednak podajemy białe różyczki jako dodatek do obiadu, hojnie okraszone masełkiem z bułką tartą, ale warto czasami wyjść poza znane schematy i zrobić kalafior w inny, dużo smaczniejszy sposób. Liczy się marynata.
Obiad bez mięsa wcale nie musi być nudny i oklepany. Oczywiście nie mamy nic do kopytek z sosem pieczarkowym lub placków ziemniaczanych, jednak nasz dzisiejszy przepis z pewnością cię zaskoczy i to bardzo, bardzo pozytywnie. Steki z kalafiora są wyraziste, pełne smaku i pachną tak, że aż zaburczy ci w brzuchu. Marynata jest tutaj kluczem - nie wolno zapomnieć o parmezanie i sosie sojowym. Przyda się też kilka innych przypraw.
Zobacz wideo Ta sałatka jest niesamowita. Zobacz jak robi ją gwiazda kulinariów
Steki z kalafiora lepsze niż kotlety. Zrobisz raz i przepadniesz
Składniki:
- 1 duży kalafior
- 3-4 ząbki czosnku
- kilka łyżek oliwy
- około 50 ml jasnego sosu sojowego,
- 2 łyżki startego parmezanu
- sól, pieprz, słodka i ostra papryka, odrobina suszonego oregano.
Pieczone steki z kalafiora - sposób wykonania:
- Przygotuj ostry nóż. Kalafior pokrój w plastry o grubości ok. 2 cm. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Papier możesz lekko natłuścić oliwą.
- Do miski wlej kilka łyżek oliwy, dorzuć rozgnieciony czosnek, sos sojowy, sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę i oregano. Dodaj także parmezan i całość wymieszaj.
- Za pomocą silikonowego pędzelka natrzyj plastry kalafiora przygotowaną marynatą z obu stron. Blaszkę ze stekami z kalafiora włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz, aż będą miękkie. Powinno to trwać ok. 15-20 minut.
- Podczas pieczenia możesz przewrócić steki na drugą stronę, a pod koniec włączyć funkcję termoobiegu, by warzywo lekko się przyrumieniło i nabrało chrupkości.
Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, polecam dodać odrobinę płatków chili. Możesz dołożyć także więcej parmezanu, by podczas pieczenia stworzył swojego rodzaju panierkę. Steki z kalafiora podawaj w swój ulubiony sposób. Możesz udekorować je posiekaną kolendrą i skropić sokiem z cytryny lub podać z sosem czosnkowym albo ajwarem.