• Link został skopiowany

Nietuzinkowa kolacja po taniości. Wszystko kupisz w najbliższym sklepie

Jeśli w portfelu bida aż piszczy, a masz ochotę na romantyczną kolację we dwoje, spokojnie, nie musisz czekać do wypłaty. Przepis zaspokoi nawet najbardziej wymagającego smakosza, a wszystkie niezbędne składniki kupisz w osiedlowym sklepie. Ser w tym wykonaniu jest palce lizać.
Zapiekany camembert
Fot. mamiluuu/ TikTok, screen Haps

Są takie połączenia smakowe, które w pierwszym momencie mogą wydawać się dziwne, lecz po spróbowaniu wywołują ekstazę naszych kubków smakowych. Tak bywa w przypadku sałatki z arbuzem i fetą, kanapki z bekonem i syropem klonowym oraz naszej dzisiejszej propozycji - sera camembert z miodem i brzoskwiniami. 

Zobacz wideo Szukasz przepisu na mięciutkie mięso? Zobacz nasze wideo

Camembert z TikToka - pomysł na kolację ze śniadaniem. Zakręci ci się w głowie

Na tiktokowym profilu mamiluuu, autorka pokazała przepis, który aż prosi się o wypróbowanie. Ser w tej wersji jest niesamowity, a wszystkie składniki, które może na pierwszy rzut oka nie do końca do siebie pasują, tworzą idealne połączenie. Zapiekany ser camembert z brzoskwiniami, miodem i orzechami nie zrujnuje twojego portfela, więc jeśli masz w planach kolację dla dwojga lub chcesz po prostu zjeść na kolację coś innego niż kanapki, szczerze zachęcam do wypróbowania tego przepisu. 

Zapiekany camembert z brzoskwiniami, miodem i orzechami

Składniki:

  • 2 krążki sera camembert, 
  • 3 niewielkie brzoskwinie, 
  • 2 łyżki miodu, 
  • odrobina oleju z suszonych pomidorów lub oliwy,
  • garść orzechów włoskich, 
  • gałązka świeżego rozmarynu. 

Sposób wykonania:

  1. Przygotuj naczynie żaroodporne. Możesz lekko natłuścić je oliwą. Następnie połóż w nim krążki sera camembert. Najlepiej użyć sera naturalnego, bez dodatków.
  2. Brzoskwinie pokrój na ósemki i dodaj do naczynia z serem. Rozłóż je w miarę równomiernie. Następnie dodaj miód i olej oraz pokruszone orzechy włoskie. 
  3. Na wierzch połóż gałązkę rozmarynu i całość włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz, aż brzoskwinie się lekko skarmelizują, a ser stanie się płynny w środku. 

Tak przygotowany ser podawaj z chrupiąca bagietką, najlepiej ziołową lub czosnkową. Do dania podaj dobrze schłodzone białe wino lub mocno gazowaną wodę. Jako przekąskę do kolacji podaj winogrona i ciesz się prawdziwą ucztą za grosze.

Więcej o: