• Link został skopiowany

Blade pomidory? Dzięki tej mieszance będą zachwycać kolorem. Potrzebujesz tylko czterech składników

Polacy chętnie zajmują się uprawą warzyw i owoców, a największe zainteresowanie niewątpliwie budzą m.in. pomidory. Nie ważne, czy sadzimy je w ogrodzie, w szklarni czy na balkonie - szczególnie uważać musimy na upały. Warto wspomagać krzewy domową odżywką, dzięki której staną się smacznie i pięknie czerwone.
Pomidory, fot. Svetlana Verbitskaya / iStock
Pomidory, fot. Svetlana Verbitskaya / iStock

Uprawa pomidorów w ogrodzie to nie lada wyzwanie. Warto o nich pamiętać podczas upalnych letnich dni. Mają one bowiem wpływ nie tylko na obfitość zbiorów, lecz także wygląd oraz smak owoców tego wyjątkowego krzewu. Aby cieszyć się czerwienią pomidorów z własnej grządki, należy pamiętać o odpowiednich zabiegach pielęgnacyjnych. Co zrobić, żeby rosły jak na drożdżach?

Zobacz wideo 3 niezawodne sposoby na uciążliwe komary

Jak hodować zdrowe pomidory? Uważaj na upały

Nie ma nic lepszego, jak pomidory z własnej uprawy. Warto jednak pamiętać, że choć należą do roślin ciepłolubnych, to źle radzą sobie z upałami. Aby więc cieszyć się obfitymi zbiorami, należy zapewnić im optymalną temperaturę, która nie powinna przekraczać 25 stopni. Niestety, gdy na zewnątrz zaczyna robić się gorąco, pomidory zaczynają mieć problem z wytwarzaniem likopenu, czyli barwnika odpowiadającego za ich kolor, a w ostateczności również za smak.

Gdy żar leje się z nieba, należy podlewać je dwukrotnie w ciągu dnia, najlepiej ranem i wieczorem. Przed pojawieniem się pierwszych owoców trzeba robić to dwa lub trzy razy w tygodniu, ale bardzo obficie. Wykonanie tej czynności w środku dnia może uszkodzić roślinę. Nie powinno się stosować również zraszaczy. Zmoczenie łodyg lub liści może prowadzić do rozwoju chorób grzybowych.

Najlepsza odżywka na pomidory w trakcie upałów. Efekty będą spektakularne

Gdy zauważamy, że owoce są blade i nie przybierają czerwonego odcienia, warto sięgnąć po odżywkę pielęgnującą, która wspomoże uprawę krzaczków. Najlepiej skorzystać ze składników z domowej kuchni. Wystarczy przygotować około pół litra ciepłej, lecz nie wrzącej wody. Dodać łyżkę suchych drożdży, odrobinę skórki cytrynowej oraz liść laurowy.

Mieszankę odstaw na mniej więcej dwie godziny, po czym rozcieńcz ją w dziesięciu litrach wody. Warto podlewać nią pomidory mniej więcej dwa razy w tygodniu. Ważne, żeby robić to w najchłodniejszym momencie dnia i moczyć liści. Można również sięgnąć na przykład po cynamon i sodę oczyszczoną, składniki te wspomagają owocowanie i wzmacniają krzaczki. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: