Puszyste ciasto ze śliwkami. Zanim wrzucisz do formy, zrób z nimi jedną rzecz

Sezon na śliwki właśnie się zaczął i do woli możemy rozkoszować się soczystymi owocami. Robimy z nich pyszne dżemy, powidła, upychamy w słoiki i zalewamy syropem. Jednak najlepsze, co można zrobić z wykorzystaniem tych pysznych owoców, to oczywiście ciasto ze śliwkami. Przepis jest banalny, a deser wychodzi puszysty jak chmurka. Jednak warto przed upieczeniem zrobić ze śliwkami jedną rzecz. Żeby były smaczniejsze, przyda im się mała kąpiel.

Ciasto ze śliwkami to wymarzony deser na letnie i jesienne spotkania przy kawie. Przepis na ciasto ze śliwkami jest banalny, ciasto pięknie rośnie, jest mięciutkie i puszyste. Zanim jednak dodam owoce do miski z wymieszanymi składnikami, pozwalam im się trochę "pokąpać" we własnym soku. Jak to robię? Myję owoce i kroję na mniejsze kawałki (oczywiście usuwam także pestki). Następnie zasypuję je kilkoma łyżkami cukru i cynamonem. Mieszam i odstawiam, by cukier "wyciągnął" soki ze śliwek. Potem tylko układam na cieście i hyc, do piekarnika. Kocham to ciasto miłością dozgonną, moi bliscy także. 

Zobacz wideo Jak zrobić błyskawiczne ciasto na kefirze? Zobacz nasze wideo

Puszyste ciasto ze śliwkami. Słodziutkie jak lubisz

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej),
  • 120 g masła,
  • 5 jajek,
  • 1 szklanka cukru plus 2 łyżki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ok. 800 g śliwek, najlepiej węgierek,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 2 łyżki kaszy manny.

Ciasto ze śliwkami - sposób wykonania:

  1. Na samym początku dokładnie opłucz śliwki i przekrój je na pół. Usuń gniazda nasienne, a owoce przełóż do miski. Dodaj 2 łyżki cukru i cynamon. Następnie całość dokładnie wymieszaj, prawie "wgniatając" cukier w śliwki. Odstaw na czas przygotowywania ciasta.
  2. Masło rozpuść w rondelku i pozostaw do lekkiego ostygnięcia. Do miski przesiej mąkę i wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia.
  3. Jajka ubij z cukrem na puszystą, jasną masę. Cały czas miksując, dodawaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na samym końcu wlej cienką strużką rozpuszczone masło.
  4. Przygotuj blaszkę do pieczenia i natrzyj ją masłem, następnie obsyp kaszą manną, by ciasto nie przywarło podczas pieczenia. Wlej ciasto i wyrównaj wierzch. Ułóż śliwki, a także dodaj sok, który puściły.
  5. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Ciasto ze śliwkami piecz przez ok. 45 minut, aż apetycznie zarumieni się z wierzchu, a śliwki się skarmelizują. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

Sierpień i wrzesień to najlepsze dni na przygotowanie tego ciasta, więc jeśli masz pod ręką trochę świeżutkich, dorodnych węgierek, nie czekaj, tylko już nagrzewaj piekarnik. Twoi bliscy będą dobijać się drzwiami i oknami, żeby spróbować tego puszystego deseru.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.