Ciasto ze śliwkami to wymarzony deser na letnie i jesienne spotkania przy kawie. Przepis na ciasto ze śliwkami jest banalny, ciasto pięknie rośnie, jest mięciutkie i puszyste. Zanim jednak dodam owoce do miski z wymieszanymi składnikami, pozwalam im się trochę "pokąpać" we własnym soku. Jak to robię? Myję owoce i kroję na mniejsze kawałki (oczywiście usuwam także pestki). Następnie zasypuję je kilkoma łyżkami cukru i cynamonem. Mieszam i odstawiam, by cukier "wyciągnął" soki ze śliwek. Potem tylko układam na cieście i hyc, do piekarnika. Kocham to ciasto miłością dozgonną, moi bliscy także.
Zobacz wideo Jak zrobić błyskawiczne ciasto na kefirze? Zobacz nasze wideo
Puszyste ciasto ze śliwkami. Słodziutkie jak lubisz
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej),
- 120 g masła,
- 5 jajek,
- 1 szklanka cukru plus 2 łyżki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- ok. 800 g śliwek, najlepiej węgierek,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 2 łyżki kaszy manny.
Ciasto ze śliwkami - sposób wykonania:
- Na samym początku dokładnie opłucz śliwki i przekrój je na pół. Usuń gniazda nasienne, a owoce przełóż do miski. Dodaj 2 łyżki cukru i cynamon. Następnie całość dokładnie wymieszaj, prawie "wgniatając" cukier w śliwki. Odstaw na czas przygotowywania ciasta.
- Masło rozpuść w rondelku i pozostaw do lekkiego ostygnięcia. Do miski przesiej mąkę i wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia.
- Jajka ubij z cukrem na puszystą, jasną masę. Cały czas miksując, dodawaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na samym końcu wlej cienką strużką rozpuszczone masło.
- Przygotuj blaszkę do pieczenia i natrzyj ją masłem, następnie obsyp kaszą manną, by ciasto nie przywarło podczas pieczenia. Wlej ciasto i wyrównaj wierzch. Ułóż śliwki, a także dodaj sok, który puściły.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Ciasto ze śliwkami piecz przez ok. 45 minut, aż apetycznie zarumieni się z wierzchu, a śliwki się skarmelizują. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
Sierpień i wrzesień to najlepsze dni na przygotowanie tego ciasta, więc jeśli masz pod ręką trochę świeżutkich, dorodnych węgierek, nie czekaj, tylko już nagrzewaj piekarnik. Twoi bliscy będą dobijać się drzwiami i oknami, żeby spróbować tego puszystego deseru.