-
Haps
-
Jak przygotować
- Delikatne ciasto, a farszu nie da się opisać słowami. Te pierogi są smaczniejsze od ruskich i z kapustą
Delikatne ciasto, a farszu nie da się opisać słowami. Te pierogi są smaczniejsze od ruskich i z kapustą
Pierogi to ten rodzaj obiadu, którego trudno odmówić. Jestem ich wielką fanką i zawsze robię je dla siebie i rodziny, gdy mam na to czas. Pomimo że pierogi ruskie są tymi najpopularniejszymi, na moim rodzinnym stole częściej goszczą te. Ich farsz jest przepyszny.
O pierogach można powiedzieć dużo, na przykład to, że kochają je osoby na całym świecie. Ich sława jest na tyle duża, że wykonuje się je z różnymi dodatkami i składnikami. Najpopularniejsze okazują się ruskie, czyli z ziemniakami i twarogiem, jednak inne propozycje przy nich nie tracą na smaku. W moim domu najczęściej wykonuje się pierogi z kaszą i grzybami. Przepis ten jest w mojej rodzinie od lat i uwzględnia suszone grzyby, jednak zważając na porę roku, możemy użyć świeżej wersji. Podaje się je z podsmażoną cebulką lub wysmażonym boczkiem.
Przepis na pierogi z kaszą gryczaną i grzybami
Składniki na farsz
- 360 g kaszy gryczanej,
- 2 garści suszonych podgrzybków,
- 3 cebule,
- jajko,
- olej do smażenia,
- sól,
- pieprz.
Składniki na ciasto
- 500 g mąki pszennej,
- pół łyżeczki soli,
- ciepła woda.
Sposób przygotowania
- Pierwszym krokiem jest zajęcie się grzybami. Minimum 2 godziny przed przyrządzaniem dania umieść je w misce i zalej wodą. Po tym czasie przelej całość do garnka i gotuj na średnim ogniu przez kilka minut, powinny zrobić się miękkie.
- Po ugotowaniu odcedź je, lecz nie wylewaj wywaru. Grzyby drobno posiekaj, to samo zrób z cebulą. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć na niego warzywo, podsmażaj do zarumienienia.
- Kaszę przesyp do wrzącej wody i gotuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Następnie odcedź, pozostaw do lekkiego wystudzenia i połącz z grzybami i cebulą. Całość obsyp solą, pieprzem i wbij jajko, dokładnie wymieszaj do połączenia.
- Teraz czas na przygotowanie ciasta. Do miski przesiej mąkę, dodaj do niej sól i wlej wodę. Wyrób na elastyczną i jednolitą masę. Gdy ciasto będzie gładkie, podziel je na kilka części. Każdą z nich rozwałkuj na cienki placek i za pomocą szklanki wytnij w nich koła. Na środku okręgów ułóż przyrządzony farsz i dokładnie zalep.
- W dużej misce zagotuj osoloną wodę. Wrzucaj do niej przygotowane pierogi. Gotuj około 3 minuty od wypłynięcia. Danie podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!