Delikatne ciasto, a farszu nie da się opisać słowami. Te pierogi są smaczniejsze od ruskich i z kapustą

Pierogi to ten rodzaj obiadu, którego trudno odmówić. Jestem ich wielką fanką i zawsze robię je dla siebie i rodziny, gdy mam na to czas. Pomimo że pierogi ruskie są tymi najpopularniejszymi, na moim rodzinnym stole częściej goszczą te. Ich farsz jest przepyszny.

O pierogach można powiedzieć dużo, na przykład to, że kochają je osoby na całym świecie. Ich sława jest na tyle duża, że wykonuje się je z różnymi dodatkami i składnikami. Najpopularniejsze okazują się ruskie, czyli z ziemniakami i twarogiem, jednak inne propozycje przy nich nie tracą na smaku. W moim domu najczęściej wykonuje się pierogi z kaszą i grzybami. Przepis ten jest w mojej rodzinie od lat i uwzględnia suszone grzyby, jednak zważając na porę roku, możemy użyć świeżej wersji. Podaje się je z podsmażoną cebulką lub wysmażonym boczkiem.

Przepis na pierogi z kaszą gryczaną i grzybami

Składniki na farsz

  • 360 g kaszy gryczanej,
  • 2 garści suszonych podgrzybków,
  • 3 cebule,
  • jajko,
  • olej do smażenia,
  • sól,
  • pieprz.

Składniki na ciasto

  • 500 g mąki pszennej,
  • pół łyżeczki soli,
  • ciepła woda.

Sposób przygotowania

  1. Pierwszym krokiem jest zajęcie się grzybami. Minimum 2 godziny przed przyrządzaniem dania umieść je w misce i zalej wodą. Po tym czasie przelej całość do garnka i gotuj na średnim ogniu przez kilka minut, powinny zrobić się miękkie.
  2. Po ugotowaniu odcedź je, lecz nie wylewaj wywaru. Grzyby drobno posiekaj, to samo zrób z cebulą. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć na niego warzywo, podsmażaj do zarumienienia.
  3. Kaszę przesyp do wrzącej wody i gotuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Następnie odcedź, pozostaw do lekkiego wystudzenia i połącz z grzybami i cebulą. Całość obsyp solą, pieprzem i wbij jajko, dokładnie wymieszaj do połączenia.
  4. Teraz czas na przygotowanie ciasta. Do miski przesiej mąkę, dodaj do niej sól i wlej wodę. Wyrób na elastyczną i jednolitą masę. Gdy ciasto będzie gładkie, podziel je na kilka części. Każdą z nich rozwałkuj na cienki placek i za pomocą szklanki wytnij w nich koła. Na środku okręgów ułóż przyrządzony farsz i dokładnie zalep.
  5. W dużej misce zagotuj osoloną wodę. Wrzucaj do niej przygotowane pierogi. Gotuj około 3 minuty od wypłynięcia. Danie podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.