Czasem mamy ochotę na coś innego. Coś, co zaskoczy nasze kubki smakowe, a jednocześnie będzie prostym i szybkim daniem do przygotowania. Idealnym rozwiązaniem mogą być przekąski, które nie tylko są pyszne, lecz także pozwalają na wykorzystanie składników, które często mamy już w domu. Tego rodzaju przepisy są ratunkiem, gdy brakuje nam czasu lub pomysłu.
Zobacz wideo Sposób na domowe frytki belgijskie [PRZEPIS]
Jednym z takich przepisów są frytki z gotowanych ziemniaków. Takie frytki są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku, a ich przygotowanie jest banalnie proste. Możesz je doprawić ulubionymi przyprawami i podać jako dodatek do obiadu lub jako samodzielną przekąskę. Spróbuj tego przepisu, a przekonasz się, jak pyszne mogą być domowe frytki.
Przepis na frytki z gotowanych ziemniaków
Składniki:
- 5 dużych ziemniaków,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej,
- 1/2 łyżeczki czosnku w proszku,
- 1/4 łyżeczki pieprzu,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz, pokrój na kawałki i gotuj w osolonej wodzie, aż będą miękkie.
- Ugotowane ziemniaki odcedź, przeciśnij przez praskę i utłucz, aby uzyskać jednolitą masę.
- Dodaj do masy ziemniaczanej oliwę z oliwek, sól, paprykę słodką, czosnek w proszku i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
- Przełóż ziemniaczaną masę do woreczka foliowego. Rozwałkuj na równy placek o grubości około 1 cm. Włóż do zamrażarki na ok. 30 minut, a potem ostrożnie wyjmij z folii i wytnij z placka paski na kształt frytek.
- Rozgrzej w głębokiej patelni lub garnku olej. Powinien mieć temperaturę 180°C.
- Smaż frytki partiami, aż będą złociste i chrupiące. Wyjmij je łyżką cedzakową i odsącz na papierowych ręcznikach, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
- Podawaj na gorąco jako przekąskę lub dodatek do ulubionego dania. Serwuj je ze swoimi ulubionymi sosami, np. keczupem, majonezem, sosem barbecue lub czosnkowym.