Ten jeden trik sprawia, że frytki są smaczniejsze. Dzięki temu będą chrupiące i złociste

Frytki to na tyle popularna przekąska, że zna ją każdy, w każdym zakątku świata. Ze standardowego przepisu wychodzą pyszne, ale receptura, którą chcemy wam zaproponować, sprawia, że są jeszcze smaczniejsze. Wystarczy odpowiednio przygotować ziemniaki.

Czasem mamy ochotę na coś innego. Coś, co zaskoczy nasze kubki smakowe, a jednocześnie będzie prostym i szybkim daniem do przygotowania. Idealnym rozwiązaniem mogą być przekąski, które nie tylko są pyszne, lecz także pozwalają na wykorzystanie składników, które często mamy już w domu. Tego rodzaju przepisy są ratunkiem, gdy brakuje nam czasu lub pomysłu.

Zobacz wideo Sposób na domowe frytki belgijskie [PRZEPIS]

Jednym z takich przepisów są frytki z gotowanych ziemniaków. Takie frytki są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku, a ich przygotowanie jest banalnie proste. Możesz je doprawić ulubionymi przyprawami i podać jako dodatek do obiadu lub jako samodzielną przekąskę. Spróbuj tego przepisu, a przekonasz się, jak pyszne mogą być domowe frytki.

Przepis na frytki z gotowanych ziemniaków

Składniki:

  • 5 dużych ziemniaków,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej,
  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku,
  • 1/4 łyżeczki pieprzu,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, pokrój na kawałki i gotuj w osolonej wodzie, aż będą miękkie.
  2. Ugotowane ziemniaki odcedź, przeciśnij przez praskę i utłucz, aby uzyskać jednolitą masę.
  3. Dodaj do masy ziemniaczanej oliwę z oliwek, sól, paprykę słodką, czosnek w proszku i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
  4. Przełóż ziemniaczaną masę do woreczka foliowego. Rozwałkuj na równy placek o grubości około 1 cm. Włóż do zamrażarki na ok. 30 minut, a potem ostrożnie wyjmij z folii i wytnij z placka paski na kształt frytek.
  5. Rozgrzej w głębokiej patelni lub garnku olej. Powinien mieć temperaturę 180°C.
  6. Smaż frytki partiami, aż będą złociste i chrupiące. Wyjmij je łyżką cedzakową i odsącz na papierowych ręcznikach, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
  7. Podawaj na gorąco jako przekąskę lub dodatek do ulubionego dania. Serwuj je ze swoimi ulubionymi sosami, np. keczupem, majonezem, sosem barbecue lub czosnkowym.
Więcej o: