Jaki jest wymarzony obiad? Ile ludzi, tyle gustów, ale założę się, że prawie nikt nie pogardzi pysznym kotletem mielonym z ziemniaczkami i mizerią albo buraczkami na ciepło. Dziś z wielką radością zdradzimy wam sekret idealnych mielonych, zupełnie takich jak u babci. Starsze gospodynie doskonale wiedzą, na czym smażyć najlepsze mielone. Oczywiście stawiają na smalec, najlepiej domowy, swojski. To właśnie dzięki smażeniu na smalcu kotlety są tak aromatyczne i pełne smaku. Oto klasyczny przepis na mielone, które znów pozwolą ci się poczuć jak u babci na niedzielnym obiadku.
Zobacz wideo Poznaj przepis na mielone w czterech wersjach
Kotlety mielone na smalcu - przepis naszych babć
Składniki:
- około 1 kg mięsa (świetnie sprawdzi się łopatka wieprzowa, może być także karkówka lub szynka z odrobiną tłustego mięsa - boczku lub podgardla),
- 3 kromki chałki drożdżowej plus mleko do jej namoczenia, możesz użyć też zwykłej bułki,
- 2 jajka,
- 1 cebula,
- 2-3 łyżki smalcu ze skwarkami,
- 2 ząbki czosnku,
- bułka tarta,
- przyprawy (sól, pieprz, szczypta majeranku, szczypta słodkiej papryki),
- smalec do smażenia.
Sposób wykonania:
- Zacznij od zmielenia mięsa na grubych oczkach maszynki. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż ją na smalcu, aż się ładnie zrumieni. Wytop także słoninę, zachowaj jednak tłuszcz.
- Chałkę lub bułkę pokrój na kromki i namocz ją w mleku, aż zmięknie. Najlepiej sprawdzi się lekko czerstwe pieczywo.
- Mięso mielone włóż do miski. Dodaj bułkę odciśniętą z mleka, podsmażoną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, słoninę i wbij jajka. Na tym etapie dodaj także przyprawy.
- Zacznij wyrabiać mięso, a kiedy zacznie się kleić, możesz dodać trochę wody gazowanej - to dodatkowo spulchni masę na kotlety. Jeśli uważasz, że masa mięsna jest zbyt rzadka, dodaj dwie łyżki bułki tartej.
- Pod koniec wyrabiania mięsa energicznie je poklep, by wprowadzić do masy trochę powietrza - dzięki temu kotlety będą puszyste i soczyste.
- Kotlety formuj w owalny kształt zwilżonymi dłońmi, obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanej patelni na niewielkim ogniu, aż zrobią się rumiane z obu stron. Do smażenia polecamy użyć dobrej jakości smalcu, takie kotlety smakują najlepiej.
- Gotowe kotlety podawaj w towarzystwie ulubionych dodatków - świetnie smakują z tłuczonymi ziemniakami lub kaszą gryczaną w towarzystwie buraczków albo kiszonych ogórków.
To klasyczny przepis na mielone, takie po staropolsku. Jednak jeśli używasz chudszego mięsa, na przykład mięsa z kurczaka lub indyka, lepiej sprawdzi się masło klarowane lub olej. Smalec swoim intensywnym smakiem mógłby stłumić delikatność kotletów. Smalec wieprzowy zatrzymajmy do kotletów wieprzowych, nie tylko mielonych, lecz także schabowych.