Na jakim tłuszczu smażyć mielone? Starsze panie nie wyobrażają sobie używać innego produktu

Kotlety mielone zajmują szczególne miejsce w sercu każdego Polaka. Soczyste i delikatne mielone kojarzą nam się z rodzinnym domem i babciną kuchnią, i pewnie wielu z nas uważa, że kotlety mielone babci były najlepsze. Jaki był ich sekret? Oczywiście mięso i przyprawy, ale ważną rolę odgrywał też tłuszcz, na którym się smażyły.

Jaki jest wymarzony obiad? Ile ludzi, tyle gustów, ale założę się, że prawie nikt nie pogardzi pysznym kotletem mielonym z ziemniaczkami i mizerią albo buraczkami na ciepło. Dziś z wielką radością zdradzimy wam sekret idealnych mielonych, zupełnie takich jak u babci. Starsze gospodynie doskonale wiedzą, na czym smażyć najlepsze mielone. Oczywiście stawiają na smalec, najlepiej domowy, swojski. To właśnie dzięki smażeniu na smalcu kotlety są tak aromatyczne i pełne smaku. Oto klasyczny przepis na mielone, które znów pozwolą ci się poczuć jak u babci na niedzielnym obiadku.

Zobacz wideo Poznaj przepis na mielone w czterech wersjach

Kotlety mielone na smalcu - przepis naszych babć

Składniki:

  • około 1 kg mięsa (świetnie sprawdzi się łopatka wieprzowa, może być także karkówka lub szynka z odrobiną tłustego mięsa - boczku lub podgardla),
  • 3 kromki chałki drożdżowej plus mleko do jej namoczenia, możesz użyć też zwykłej bułki,
  • 2 jajka,
  • 1 cebula,
  • 2-3 łyżki smalcu ze skwarkami,
  • 2 ząbki czosnku,
  • bułka tarta,
  • przyprawy (sól, pieprz, szczypta majeranku, szczypta słodkiej papryki),
  • smalec do smażenia.

Sposób wykonania:

  1. Zacznij od zmielenia mięsa na grubych oczkach maszynki. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż ją na smalcu, aż się ładnie zrumieni. Wytop także słoninę, zachowaj jednak tłuszcz.
  2. Chałkę lub bułkę pokrój na kromki i namocz ją w mleku, aż zmięknie. Najlepiej sprawdzi się lekko czerstwe pieczywo.
  3. Mięso mielone włóż do miski. Dodaj bułkę odciśniętą z mleka, podsmażoną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, słoninę i wbij jajka. Na tym etapie dodaj także przyprawy.
  4. Zacznij wyrabiać mięso, a kiedy zacznie się kleić, możesz dodać trochę wody gazowanej - to dodatkowo spulchni masę na kotlety. Jeśli uważasz, że masa mięsna jest zbyt rzadka, dodaj dwie łyżki bułki tartej.
  5. Pod koniec wyrabiania mięsa energicznie je poklep, by wprowadzić do masy trochę powietrza - dzięki temu kotlety będą puszyste i soczyste.
  6. Kotlety formuj w owalny kształt zwilżonymi dłońmi, obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanej patelni na niewielkim ogniu, aż zrobią się rumiane z obu stron. Do smażenia polecamy użyć dobrej jakości smalcu, takie kotlety smakują najlepiej.
  7. Gotowe kotlety podawaj w towarzystwie ulubionych dodatków - świetnie smakują z tłuczonymi ziemniakami lub kaszą gryczaną w towarzystwie buraczków albo kiszonych ogórków.

To klasyczny przepis na mielone, takie po staropolsku. Jednak jeśli używasz chudszego mięsa, na przykład mięsa z kurczaka lub indyka, lepiej sprawdzi się masło klarowane lub olej. Smalec swoim intensywnym smakiem mógłby stłumić delikatność kotletów. Smalec wieprzowy zatrzymajmy do kotletów wieprzowych, nie tylko mielonych, lecz także schabowych.

Więcej o: