-
Haps
-
Jak przygotować
- Japońskie naleśniki puszyste jak pomeranian. Spróbuj, a zapomnisz o racuchach
Japońskie naleśniki puszyste jak pomeranian. Spróbuj, a zapomnisz o racuchach
Wszyscy kochamy naleśniki. Zapewne wszyscy kochamy też racuchy. A gdyby tak połączyć jedno z drugim? Takie właśnie połączenie nazywamy naleśnikami japońskimi. Są tak puszyste jak podusia albo puchaty szczeniaczek, a smakują wręcz nieziemsko. Zdziwisz się, jak łatwo je zrobić.
Kiedy myślimy o puszystych naleśnikach, od razu mamy przed oczami amerykańskie pancakes. Oczywiście są pyszne i delikatne, ale w kategorii puszystości wypadają bardzo blado przy naleśnikach japońskich. Te placuszki rosną na patelni na wiele centymetrów i w smaku przypominają słodką piankę. Jak zrobić to mięciuteńkie cudo? Oto przepis - na pewno sobie z nim poradzisz.
Zobacz wideo Kto robi lepsze naleśniki? Sprawdziliśmy
Japońskie naleśniki. Puszyste jak nic innego
Składniki:
- 100 g mąki pszennej, najlepiej niskiego typu przemiału,
- 60 ml letniego mleka,
- ok. 30 g roztopionego masła,
- 3 średnie żółtka,
- 15 g cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu z wanilii
- piana: 6 białek, 60 g cukru, szczypta soli.
Japońskie naleśniki - sposób wykonania:
- Zacznij od zrobienia piany z białek. Wlej je do czystej, suchej miski, dodaj szczyptę soli i mikserem na wysokich obrotach ubij na sztywno. Następnie stopniowo dodawaj cukier i miksuj do momentu, aż piana zacznie się błyszczeć.
- Do kolejnej miski wlej żółtka, dodaj mleko, masło oraz cukier i wanilię. Zmiksuj całość i dodaj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ponownie zmiksuj, ale tylko do momentu połączenia się składników.
- Do ciasta stopniowo dodawaj pianę z białek i delikatnie mieszaj, by piana nie straciła swojej konsystencji.
- Przygotuj patelnię, najlepiej głęboką, i lekko ją natłuść, np. olejem lub masłem klarowanym. Głęboką łyżką nakładaj na gorącą patelnię porcje ciasta na naleśniki i smaż na wolnym ogniu pod przykryciem, by placuszki urosły i dopiekły się w środku.
Z czym podawać japońskie naleśniki? Z czym tylko chcesz. Polecam po prostu cukier puder lub bitą śmietanę z syropem owocowym albo czekoladowym. Jednak najpierw spróbuj, jak smakują bez niczego - takie też są naprawdę przepyszne.