Japońskie naleśniki puszyste jak pomeranian. Spróbuj, a zapomnisz o racuchach

Wszyscy kochamy naleśniki. Zapewne wszyscy kochamy też racuchy. A gdyby tak połączyć jedno z drugim? Takie właśnie połączenie nazywamy naleśnikami japońskimi. Są tak puszyste jak podusia albo puchaty szczeniaczek, a smakują wręcz nieziemsko. Zdziwisz się, jak łatwo je zrobić.

Kiedy myślimy o puszystych naleśnikach, od razu mamy przed oczami amerykańskie pancakes. Oczywiście są pyszne i delikatne, ale w kategorii puszystości wypadają bardzo blado przy naleśnikach japońskich. Te placuszki rosną na patelni na wiele centymetrów i w smaku przypominają słodką piankę. Jak zrobić to mięciuteńkie cudo? Oto przepis - na pewno sobie z nim poradzisz. 

Zobacz wideo Kto robi lepsze naleśniki? Sprawdziliśmy

Japońskie naleśniki. Puszyste jak nic innego

Składniki:

  • 100 g mąki pszennej, najlepiej niskiego typu przemiału,
  • 60 ml letniego mleka,
  • ok. 30 g roztopionego masła,
  • 3 średnie żółtka,
  • 15 g cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu z wanilii
  • piana: 6 białek, 60 g cukru, szczypta soli.

Japońskie naleśniki - sposób wykonania:

  1. Zacznij od zrobienia piany z białek. Wlej je do czystej, suchej miski, dodaj szczyptę soli i mikserem na wysokich obrotach ubij na sztywno. Następnie stopniowo dodawaj cukier i miksuj do momentu, aż piana zacznie się błyszczeć.
  2. Do kolejnej miski wlej żółtka, dodaj mleko, masło oraz cukier i wanilię. Zmiksuj całość i dodaj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ponownie zmiksuj, ale tylko do momentu połączenia się składników.
  3. Do ciasta stopniowo dodawaj pianę z białek i delikatnie mieszaj, by piana nie straciła swojej konsystencji.
  4. Przygotuj patelnię, najlepiej głęboką, i lekko ją natłuść, np. olejem lub masłem klarowanym. Głęboką łyżką nakładaj na gorącą patelnię porcje ciasta na naleśniki i smaż na wolnym ogniu pod przykryciem, by placuszki urosły i dopiekły się w środku.

Z czym podawać japońskie naleśniki? Z czym tylko chcesz. Polecam po prostu cukier puder lub bitą śmietanę z syropem owocowym albo czekoladowym. Jednak najpierw spróbuj, jak smakują bez niczego - takie też są naprawdę przepyszne.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.