Świeża cukinia z własnego poletka stanowi doskonałą bazę dla wielu dań. W tym roku pogoda sprawiła, że plony są bardzo urodzajne i o ich nadmiar nietrudno. Warto sięgać po nie jak najczęściej, gdyż właśnie teraz zyskujemy najwięcej korzyści, pałaszując sezonowe warzywa. Przetestuj przepis na soczyste pulpety, które będą miłą odmianą dla standardowych dań z cukinii.
Pulpety z cukinii to doskonały pomysł na wykorzystanie plonów z ogródka. Są pyszne, sycące i świetnie smakują jako samodzielne danie. Podane z sosem jogurtowo-majonezowym rozpieszczą podniebienie wszystkich domowników. Do ich przygotowania będziesz potrzebować:
Cukinie dokładnie umyj i obierz ze skórki. Następnie przekrój na pół oraz usuń nasiona ze środków. Każdą z połówek zetrzyj na tarce o grubych oczkach, posyp solą i dokładnie wymieszaj. Pozostaw na 10 minut, aby wypłynął z warzyw nadmiar wody. W tym czasie obierz marchewki, pietruszkę oraz ziemniaki, zetrzyj je na drobnych oczkach tarki, odciśnij nadmiar soku i przełóż do miski. Dodaj cukinię i posiekaną cebulkę ze szczypiorem. Do warzyw wbij jajka, wyciśnij czosnek przez praskę, wsyp kaszę mannę, bułkę tartą, przypraw papryką, solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj i pozostaw na 10 minut. Po tym czasie formuj małe klopsiki i smaż je na rozgrzanym oleju, na złoty kolor. Powinno to zajęć około 4 minut dla każdej ze stron. Przełóż pulpety do naczynia żaroodpornego, rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz przez pół godziny. Po wyjęciu z pieca będą gotowe do serwowania.
Warzywne pulpety doskonale smakują z sosem ziołowym. Żeby go wykonać, nie będziesz potrzebować wielu składników. Do miseczki przełóż 4 łyżki majonezu i 4 łyżki jogurtu greckiego. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i jednego, starkowanego ogórka. Na koniec drobno posiekaj pęczek koperku i pół pęczka pietruszki, przełóż do miski, dopraw sokiem z cytryny, pieprzem oraz solą i dokładnie wymieszaj.
PORADA! Zanim przełożysz starkowanego ogórka do sosu, koniecznie odciśnij go z nadmiaru wody. Dzięki temu dip zachowa swoją gęstość, a kawałki ogórka świetnie skomponują się z całością.