O tym sposobie powiedział mi mąż. Ubiłam serek wiejski, dodałam to i zrobiłam smarowidło na kanapki

Pomysły na pyszne i pożywne śniadania mogą się kiedyś skończyć, a my utniemy z nudnymi kanapkami. Jednak coraz więcej osób postanawia eksperymentować w kuchni i dzięki temu tworzą się nowe smakołyki. Jeden z nich niedawno odkryłam i okazało się, że jest idealny do ciepłego chleba. Z nim kanapki są jeszcze smaczniejsze.

Codzienne przygotowywanie śniadań często wprowadzają rutynę do naszej kuchni, a my wciąż sięgamy po te same sprawdzone przepisy. Jednak to bardzo szybko zmienić, wystarczy nieco poeksperymentować z dobrze nam znanymi składnikami. Co więc byście powiedzieli na prosty, ale niezwykle smaczny sposób, aby wprowadzić trochę urozmaicenia do porannego menu? Coś, co jest nie tylko szybkie i łatwe do przygotowania, ale także pełne smaku i idealnie komponuje się z różnymi dodatkami. Jest to przepis, który zaskoczy wszystkich domowników i sprawi, że codzienne śniadania nabiorą zupełnie nowego charakteru.

Zobacz wideo Ciastka z jajem

Mowa o śniadaniowym smarowidle z serka wiejskiego – puszystym i kremowym, doskonale nadającym się na kanapki, tosty czy jako dodatek do chrupiących warzyw. Ubity serek wiejski połączony z wybranymi dodatkami tworzy smarowidło, które jest nie tylko wyjątkowo smaczne, ale i tworzy coś, co może zaskoczyć niejedną osobę. To idealna propozycja na nudne śniadania, a przy tym nietuzinkowy sposób na wykorzystanie serka wiejskiego, o którym mało kto wie.

Przepis na pastę z serka wiejskiego

Składniki

  • 200 g serka wiejskiego,
  • drobno posiekany ząbek czosnku,
  • łyżka posiekanego szczypiorku,
  • łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • łyżka jogurtu naturalnego.

Sposób przygotowania

  1. Przełóż serek wiejski do miski i za pomocą miksera ubijaj go na wysokich obrotach, aż uzyskasz gładką, puszystą masę. Jeśli chcesz, aby smarowidło było bardziej kremowe, możesz dodać jogurt naturalny i kontynuować ubijanie.
  2. Dodaj do ubitego serka drobno posiekany czosnek, szczypiorek, natkę pietruszki, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
  3. Przełóż gotowe smarowidło do szczelnego pojemnika i przechowuj w lodówce. Podawaj z pieczywem lub krakersami.
Więcej o: