Na zimę nie robię tylko ogórków i cukinii. Do słoików wkładam to mięso i otwieram pod koniec roku

W wielu domach obecnie trwa przyrządzanie pysznych smakołyków na zimę. Przygotowujemy więc aromatyczne warzywa, a także owoce, które później zamkniemy w słoikach i otworzymy gdy za oknem będą niższe temperatury. Oprócz standardowych przepisów można również użyć tych, o których mało kto myśli. Ja na zimę przyrządzam mięso, które może postać kilka miesięcy.

Przyrządzanie przetworów na zimę trwa już od jakiegoś czasu i w wielu domach główny temat rozmów jest właśnie o nich. Całe kuchnie zapełnione są warzywami i owocami, które wkłada się później do słoików, by zamknąć ich smak na dłużej. Takie słoiki przechowywane są w spiżarniach i w piwnicach i wyciągane gdy za oknami pojawi się chłód i śnieg. Wtedy właśnie przypominamy sobie, jak cudowne było lato i jak bardzo wrócilibyśmy do tych ciepłych chwil. Jeśli i ty przyrządzasz przetwory, to na twoich półkach nie może zabraknąć tego przysmaku. Możesz go podawać na kanapki lub użyć do obiadu.

Zobacz wideo Domowy sos pomidorowy w słoiczku

Mowa tu o mięsie, które z łatwością zamkniesz w słoiku. Odpowiednio przyrządzone będzie mogło stać nawet do pół roku jeśli tylko będziesz przechowywać je w chłodnym miejscu. Możesz do tego użyć piwnicy jak i lodówki, jeżeli tylko masz wystarczająco dużo miejsca. Przygotowanie takiego mięsa jest badanie proste, a najdłuższy proces polega na ich gotowaniu. Tak jak wspomniałam, później można ich użyć do przyrządzania kanapek, a wiele osób spożywa je prosto ze słoika. 

Przepis na mięso w słoikach

Składniki

  • 2,5 kg łopatki wieprzowej,
  • 2,5 płaskiej łyżki soli,
  • łyżeczka czosnku granulowanego,
  • płaska łyżka cukru,
  • łyżka świeżo mielonego pieprzu,
  • łyżka kolendry,
  • 4 liście laurowe,
  • ziarna owocu jałowca.

Sposób przygotowania

  1. Mięso pokrój na kawałki o grubości około 3 cm. Umieść je w dużej misce, a następnie wsyp sól, pieprz, czosnek, cukier i kolendrę. Całość dokładnie wymieszaj za pomocą rąk.
  2. Słoiki umyj i osusz. Na dno każdego naczynia wrzuć po liściu laurowym i po dwa ziarna owocu jałowca.
  3. Do tak przygotowanych słoików przełóż mięso. Ułóż je bardzo ciasno, lecz nie układaj go do samego końca. Każde naczynie szczelnie zamknij.
  4. Na dnie garnka umieść ściereczki, następnie ułóż słoiki na materiale. Kolejnym krokiem jest zalanie całości wodą. Płyn ma sięgać powyżej wieczek. 
  5. Słoiki gotuj przez następne 5 godzin na wolnym ogniu. Jeśli w czasie gotowania woda wyparuje, dolej wrzątek. Po tym procesie pozostaw całość do ostygnięcia na całą noc, a następnie przechowuj w chłodnym miejscu.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.