Piekarnik znajduje się w niemal każdym domu, ale nie każdy wie o tej ukrytej funkcji. Do czego służy tajemnicza szuflada pod urządzeniem? Wcale nie do trzymania blach i innych przyborów kuchennych. Powód jest całkiem inny.
Ten pojemnik posiada większość piekarników i fachowo nazywa się szufladą grzewczą. Spełnia ona bardzo ważne zadanie, bo jej specjalna konstrukcja sprawia, że w środku utrzymuje się temperatura od 40 do 75 stopni Celsjusza. Co można w niej trzymać?
Przeznaczenie szuflady jest bardzo proste, chociaż mało kto o tym wie. Otóż służy ona do przechowywania jedzenia. Dzięki temu, że utrzymuje się w niej stała temperatura, można przyrządzać potrawy jedna po drugiej, a żeby nie ostygły, należy włożyć je właśnie do szuflady, a danie dłużej utrzyma ciepło. Można umieścić w niej także talerze przed podaniem posiłku, a się nagrzeją i potrawa nie wystygnie po nałożeniu na talerz.
W części domów szuflada stoi nieużywana, ale nie należy zapominać o regularnym czyszczeniu tego miejsca, ponieważ w środku zbiera się brud, kurz i tłuszcz. Zamiast jednak sięgać po sklepowe preparaty, możesz zastosować domowe sposoby. W tym celu świetnie sprawdzi się ocet i woda połączone w proporcji 50:50. Wystarczy wymieszać oba składniki, a potem przetrzeć roztworem szufladę, a będzie lśnić jak nowa. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.