• Link został skopiowany

Polacy nawet nie wiedzą, co jedzą. Uwielbiane grzyby zawaliły badania. Eksperci biją na alarm

To ważne informacje dla miłośników leśnych skarbów. Badania przeprowadzone przez Inspekcję Jakości Handlowej Produktów Rolno-Spożywczych wykazały szereg nieprawidłowości w polskich produktach. Lepiej uważać, co się kupuje.
Grzyby (zdjęcie ilustracyjne)
Fot. Sylwia Penc / Agencja Wyborcza.pl

Jak wiadomo nie od dziś - Polska grzybami stoi. Borowiki, podgrzybki, kurki, maślaki... wszystkie cieszą się w naszym kraju niemałą popularnością, zwłaszcza w okresie jesiennym. Jadalne owoce lasu można też kupić w sklepie spożywczym czy na bazarze. Ostatnie badania pokazały jednak, że często nabywamy grzyby o kiepskiej jakości.

Zobacz wideo Mądra Babcia pokazała, jak zrobić obłędny gulasz z grzybami. Zaniemówisz z zachwytu

Zatrważające wyniki badań. W polskich grzybach wykryto obecność robaków i pleśni

Wyniki kontroli jakości przetworów grzybowych nie prezentują się zbyt optymistycznie, szczególnie dla smakoszy. Na początku sierpnia Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) poinformowała o przeprowadzeniu pierwszej ogólnopolskiej kontroli tego typu. Sprawdzono grzyby leśne marynowane, suszone i w solance w 89 podmiotach. Jakie były efekty?

W 35 miejscach (39,3 proc. skontrolowanych) wykryto różnego rodzaju nieprawidłowości. Badania laboratoryjne wykazały m.in. wyższą niż dopuszczalna przepisami zawartość grzybów zaczerwionych (zaatakowanych przez szkodniki), obecność grzybów zapleśniałych i takich o miękkiej, rozpadającej się konsystencji. Co więcej, zauważono również, że w niektórych partiach znajdowały się żywe lub martwe robaki. Wątpliwość wzbudziło też nieprawidłowe znakowanie produktów. Okazuje się, że konsumenci często kupowali nie to, co wskazywała etykieta.

W wyniku przeprowadzonej kontroli nałożono m.in. 34 kary pieniężne, siedem decyzji zakazujących wprowadzenia do obrotu towarów niespełniających wymagań jakości handlowej i 10 mandatów karnych Wydano 49 zaleceń pokontrolnych.

Czy grzyby są szkodliwe? To zależy od kilku czynników

Grzyby jadalne dostarczają nam błonnika, niewielkich ilości witamin z grupy B, a także potasu, żelaza, cynku, wapnia i magnezu. Choć nie można odmówić im smaku, to niektóre gatunki bywają dość ciężkostrawne, co odbija się zwykle na funkcjonowaniu układu pokarmowego. Grzyby same w sobie nie są szkodliwe, ale ich nadmiar może prowadzić do nieprzyjemnych dolegliwości trawiennych. Jak niemal wszystko inne warto spożywać je z umiarem. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: