Kotlety bez mięsa to żadna fanaberia, a doskonały pomysł na smaczny, zdrowy i sycący obiad dla całej rodziny. Choć zwykle przyrządza się je na bazie cukinii, soczewicy lub kalafiora, to Tomasz Strzelczyk robi je z innego warzywa - bakłażana. Polacy rzadko po niego sięgają, a szkoda!
Kotlety z bakłażana otulone chrupiącą panierką to danie, które warto znać. Polski mistrz sztuki kulinarnej podzielił się niedawno w mediach społecznościowych prostym i skutecznym przepisem na obiad bez mięsa. Sposób przygotowania jest tak banalny, że poradzi z nim sobie każdy miłośnik smacznych posiłków.
Składniki:
Zacznij od umycia i nakłucia bakłażanów widelcem. Wrzuć je na blaszkę do pieczenia, zalej solidną porcją oliwy, a następnie umieść w piekarniku rozgrzanym do 200 st. Celsjusza. Po 20 minutach wyjmij upieczone warzywa i odstaw na chwilę do ostygnięcia.
W kolejnym kroku wyłóż blat kuchenny ręcznikiem papierowym. Delikatnie obierz na nim oberżyny, zostawiając ogonki. Obraną część spłaszcz widelcem. Przyłóż ręcznik, po czym odsącz bakłażany z nadmiaru wody. Spłaszczone i osuszone "filety" dopraw solą i pieprzem ziołowym z obu stron.
Dwie oberżyny dokładnie oprósz obustronnie mąką. Nadmiar białego puchu strząśnij, a w dalszej kolejności zanurz kotlety w talerzu z roztrzepanym jajkiem. Teraz wystarczy już tylko obtoczyć warzywo w bułce tartej i umieścić je na patelni z rozgrzanym tłuszczem.
Smaż całość do momentu, aż panierka bakłażana pięknie się zarumieni. Kiedy jedna strona się usmaży, to samo zrób z drugą. Pod koniec wsyp na złociste przysmaki nieco startego parmezanu. Dodatkowo możesz odsączyć nadmiar tłuszczu ręcznikiem kuchennym. Gotowe "schabowe" powinny być grube, chrupiące z wierzchu i mięciutkie, niemal kremowe wewnątrz. Śmiało zaserwuj je z zestawem surówek lub z tłuczonymi ziemniakami. Smacznego! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.