"Prawie jak schabowy", czyli obłędny kotlet Strzelczyka. Z chrupiącą panierką i miękkim środkiem

Z czego zrobić kotlety bez mięsa? Guru polskich kulinariów podzielił się niedawno fantastycznym przepisem na roślinne danie. Smakołyk z wierzchu kusi złocistą, chrupiącą panierką, a w środku... aż trudno uwierzyć.

Kotlety bez mięsa to żadna fanaberia, a doskonały pomysł na smaczny, zdrowy i sycący obiad dla całej rodziny. Choć zwykle przyrządza się je na bazie cukinii, soczewicy lub kalafiora, to Tomasz Strzelczyk robi je z innego warzywa - bakłażana. Polacy rzadko po niego sięgają, a szkoda!

Zobacz wideo To nie herezja, a przepyszne kotlety. Główny składnik was zszokuje

Z czego można zrobić kotlety bez mięsa? Cukinia i kalafior to już przeżytek. Sięgnij po fioletowe warzywo

Kotlety z bakłażana otulone chrupiącą panierką to danie, które warto znać. Polski mistrz sztuki kulinarnej podzielił się niedawno w mediach społecznościowych prostym i skutecznym przepisem na obiad bez mięsa. Sposób przygotowania jest tak banalny, że poradzi z nim sobie każdy miłośnik smacznych posiłków.

Składniki:

  • 4 bakłażany,
  • ok. 300 g mąki,
  • ok. 300 g bułki tartej,
  • 3 jajka,
  • starty parmezan,
  • pieprz ziołowy,
  • sól,
  • oliwa.
 

Kotlety z bakłażana według przepisu Tomasza Strzelczyka. Sposób wykonania

Zacznij od umycia i nakłucia bakłażanów widelcem. Wrzuć je na blaszkę do pieczenia, zalej solidną porcją oliwy, a następnie umieść w piekarniku rozgrzanym do 200 st. Celsjusza. Po 20 minutach wyjmij upieczone warzywa i odstaw na chwilę do ostygnięcia.

Bakłażan to świetna baza na bezmięsne kotlety
Bakłażan to świetna baza na bezmięsne kotlety Wojtek Jargiło / Agencja Wyborcza.pl

W kolejnym kroku wyłóż blat kuchenny ręcznikiem papierowym. Delikatnie obierz na nim oberżyny, zostawiając ogonki. Obraną część spłaszcz widelcem. Przyłóż ręcznik, po czym odsącz bakłażany z nadmiaru wody. Spłaszczone i osuszone "filety" dopraw solą i pieprzem ziołowym z obu stron.

Dwie oberżyny dokładnie oprósz obustronnie mąką. Nadmiar białego puchu strząśnij, a w dalszej kolejności zanurz kotlety w talerzu z roztrzepanym jajkiem. Teraz wystarczy już tylko obtoczyć warzywo w bułce tartej i umieścić je na patelni z rozgrzanym tłuszczem.

Smaż całość do momentu, aż panierka bakłażana pięknie się zarumieni. Kiedy jedna strona się usmaży, to samo zrób z drugą. Pod koniec wsyp na złociste przysmaki nieco startego parmezanu. Dodatkowo możesz odsączyć nadmiar tłuszczu ręcznikiem kuchennym. Gotowe "schabowe" powinny być grube, chrupiące z wierzchu i mięciutkie, niemal kremowe wewnątrz. Śmiało zaserwuj je z zestawem surówek lub z tłuczonymi ziemniakami. Smacznego! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.