Zupa ogórkowa to klasyk nad klasykami. Dla mnie im kwaśniejsza, tym lepsza. Może się jednak wydawać, że skoro coś jest tak tradycyjnym daniem, które robi się właściwie zawsze w taki sam sposób, to trudno tu cokolwiek zmienić, urozmaicić. Tymczasem często najlepsze rozwiązania mamy pod ręką. Dopiero gdy je odkryjemy, dziwimy się, że nie przyszły nam do głowy wcześniej.
Dokładnie tak się czułam, gdy zaczęłam szukać sposobów na to, co zrobić z ogórkową, co do niej dodać, by jeszcze ją ulepszyć. I trafiłam na naprawdę prosty, ale za to bardzo smaczny pomysł. Zawsze bowiem jedynym dodatkiem do ogórkowej, który uznawałam, była kromka pieczywa, czasem chrupiące grzanki. Postanowiłam jednak wypróbować jedną radę, która wpadła mi w oko i dodać do ogórkowej jajko ugotowane na twardo. Jedyne, czego żałuję, to że dowiedziałam się o tej opcji tak późno.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Tak samo robimy z ziemniakami. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce. W garnku rozgrzewamy masło i oliwę i podsmażamy na nich warzywa. Cebula powinna się zeszklić i zmięknąć, wtedy będzie można wlać bulion. Zagotowujemy.
W międzyczasie na tarce ścieramy ogórki kiszone. Dodajemy je do garnka, gdy ziemniaki zrobią się miękkie. Pamiętamy, by wlać również sok z ogórków (wystarczy szklanka) - on zdecydowanie podkręci smak zupy, nadając jej więcej kwaśności. Zupę ogórkową gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut.
Wskazówka! Ogórków kiszonych do zupy ogórkowej nie trzeba obierać. To w skórce i pod nią znajdują się cenne wartości odżywcze i walory smakowe. Zupa zrobiona na obranych warzywach tylko by więc straciła. Ogórki najlepiej ścierać na większych oczkach tarki.
Przedostatni krok to zabielenie zupy. Trzeba uważać, by śmietana się nie zwarzyła. Da się tego uniknąć w prosty sposób. Do małej miseczki wlewamy kilka łyżek zupy, dodajemy śmietanę, mieszamy i dopiero taką mieszankę dolewamy do garnka z zupą. Dzięki wyrównaniu temperatury śmietana się nie zwarzy.
Na koniec posypujemy zupę posiekanym, świeżym koperkiem, a na wierzchu układamy połówki lub ćwiartki jajka ugotowanego na twardo. Dodanie jajka do zupy ogórkowej to nie tylko sposób na urozmaicenie tej potrawy. Dzięki niemu zupa staje się też bardziej treściwa, a smaki - kwaśność ogórków i delikatność jajka - ciekawie ze sobą kontrastują.