Nie ma lepszego obiadu na sierpień. Babcia mawiała: Jedz wnuniu, zaraz dorwę śliwek

Każdy z nas ma taki comfort food z dzieciństwa i dla wielu z nas są to oczywiście knedle. Sierpień wszak smakuje śliwkami, malinami i szarlotką. I to właśnie knedle ze śliwkami są naszym biletem do wspomnień z dzieciństwa. Babcie przynosiły śliwki w fartuchu i robiły nam smakołyki, o których do dziś pamiętamy.

Knedle ze śliwkami zawsze kojarzyły mi się z wczesną jesienią. Jako mała dziewczynka z radością wracałam ze szkoły, kiedy wiedziałam, że na obiad babcia zrobi słodkie knedle. Dziś sama je robię i wypracowałam proporcje, które sprawiają, że ziemniaczane kluchy są idealne - delikatne, ale zwarte jednocześnie. To tego śliwka lekko obtoczona w cynamonie i nic więcej do szczęścia nie potrzeba.

Zobacz wideo Obiad z dzieciństwa. Zobacz wideo

Knedle ze śliwkami - babciny obiad na medal

Składniki:

  • 350 g ugotowanych ziemniaków,
  • 150 surowych ziemniaków,
  • 1 większe jajko,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • szczypta soli,
  • łyżeczka cynamonu,
  • ok. 200 g dojrzałych śliwek węgierek,
  • płaska łyżeczka cynamonu,
  • łyżka cukru pudru (możesz dać mniej, jeżeli śliwki są dostatecznie słodkie).

Knedle ze śliwkami - sposób wykonania:

  1. Śliwki dokładnie umyj i podziel na połówki. Usuń pestki, a połówki owoców przełóż do miski. Dodaj cynamon i cukier, następnie dokładnie wymieszaj i odstaw na kilka minut.
  2. Ugotowane ziemniaki utłucz na gładkie purée lub zmiel w prasce do ziemniaków. Przełóż do miski.
  3. Ziemniaki surowe zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach i za pomocą gazy porządnie odciśnij je z wody. Następnie dodaj do ugotowanych ziemniaków.
  4. Do miski z ziemniakami wsyp mąkę, wbij jajko i zacznij wyrabiać. Jeśli uważasz, że konsystencja ciasta jest zbyt luźna, dodaj mąkę ziemniaczaną.
  5. Z wyrobionego ciasta odrywaj kawałki i formuj je w dłoniach w kulki. Następnie spłaszczaj je i na środek kładź połówki śliwek. Następnie szczelnie zalep knedle tak, by podczas gotowania się nie rozkleiły.
  6. Przygotuj duży garnek i rozgrzej w nim wodę z odrobiną soli. Kiedy woda zawrze, wrzucaj knedle partiami i gotuj przez ok. 3-4 minuty od czasu wypłynięcia.

Tak przygotowane knedle świetnie smakują z kwaśną śmietaną. Jeśli chcesz, zamiast śliwek możesz użyć np. mrożonych truskawek lub malin, sprawdzą się także podsmażone jabłka pokrojone w kostkę, a nawet domowa marmolada.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.