Z żadnej passaty. Jak zupa pomidorowa to ze świeżych pomidorów. Tylko jedna odmiana się nadaje

Pomidorówka często gości na naszych stołach. Jej wyrazisty smak uwielbiany jest zarówno przez dzieci jak i dorosłych. Podawana z ryżem lub makaronem błyskawicznie znika z talerzy. Zwykle robisz ją z przecieru? Spróbuj innego przepisu. Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów to prawdziwy majstersztyk.

Pomidorowa zyskała specjalne miejsce w sercach Polaków. Wielu z nas robi ją przynajmniej dwa razy w miesiącu, gdyż jest to szybkie i pożywne danie. Jesteśmy w stanie ugotować ją praktycznie z zamkniętymi oczami, jednak warto czasami spróbować poeksperymentować w kuchni. Zrób pomidorówkę ze świeżych warzyw, a zakochasz się w jej smaku.

Zobacz wideo Przesolona zupa to nie sytuacja bez wyjścia. Oto sposoby, by ją uratować!

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów zachwyci wszystkich. Przepis jest niezwykle prosty

Aby przygotować pyszną zupę, nie potrzebujesz specjalnych zdolności kulinarnych. Choć użycie przetartych pomidorów wydaje się łatwiejsze, warto ugotować potrawę ze świeżych warzyw. Aromat oraz niezapomniany smak sprawią, że wszyscy będą prosić o dokładkę. Składniki, które będą potrzebne:

  • 3 kg pomidorów malinowych,
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 pietruszki,
  • 2 marchewki
  • pół selera,
  • 1,5 litra bulionu,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • natka pietruszki i śmietana 12 proc. do podania.

Do dużej miski wrzuć umyte pomidory i zalej je wrzątkiem na pół minuty. Przełóż je do naczynia z zimną wodą i po chwili obierz skórkę. Pokrój na mniejsze kawałki i odłóż na bok. Cebulę i czosnek posiekaj w drobną kostkę i wrzuć je do dużego garnka, na rozgrzaną oliwę. Smaż do momentu, aż się zeszklą. Następnie dodaj starkowaną pietruszkę, marchewkę oraz seler, wymieszaj i zostaw na 5 minut na średnim ogniu. Po tym czasie wrzuć pomidory i smaż do momentu, aż puszczą sok. Zalej warzywa bulionem, dodaj koncentrat i doprowadź do wrzenia. Gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut. Na koniec zmiksuj zupę blenderem ręcznym. Jeśli będzie zbyt gęsta, możesz dodać trochę bulionu lub wody. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i gotowe.

Zupa pomidorowa
Zupa pomidorowa fot.istock/Blazenka Babic

Jak podawać zupę pomidorową? Każdy lubi inne dodatki

W polskich domach najczęstszymi dodatkami do zupy pomidorowej jest ryż lub makaron. Można jednak trochę urozmaicić potrawę i zamiast znanych opcji wybrać np. grzanki z mozzarellą. Wystarczy, że bagietkę pokroisz na kawałki, posmarujesz oliwą z oliwek i nałożysz na górę plastry sera. Tak przygotowane pieczywo włóż do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni na 5-7 minut. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

PORADA! Zamiast oliwy z oliwek do posmarowania grzanki możesz użyć masła czosnkowego z pietruszką.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.