Do słoików wkładam te pomidory. Nie ma lepszej sałatki na zimę, ale uważaj na ocet

Wszyscy kochamy pomidory. Kiedy trwa sezon, na potęgę się nimi zajadamy i robimy najróżniejsze przetwory. Niemal zawsze wybieramy dojrzałe, czerwone (rzadziej żółte) pomidory, ale pora przekonać się, że zielone także są pyszne. Zrobisz z nich wspaniałą sałatkę, a przepis jest tak łatwy, że już po pierwszym razie zapadnie ci w pamięć.

Sałatka z zielonych pomidorów na zimę to idealna przekąska lub dodatek do obiadu. Jest pyszna, lekko kwaśna i wyrazista, a sposób wykonania jest tak łatwy, że poradzi sobie nawet początkujący miłośnik domowych przetworów. Ważna jest zalewa, ale uważaj, żeby nie dodać za dużo octu - inaczej pomidory będą za kwaśne. 

Zobacz wideo Zobacz nasz przepis na wyśmienitą kiszonkę

Sałatka z zielonych pomidorów na zimę. Lepsza niż z ogórków

Składniki:

  • ok. 1 kg zielonych pomidorów (najlepiej niewielkich lub średnich),
  • 3 niewielkie białe cebule (polecam cebule cukrowe),
  • czubata łyżka soli,
  • na każdy słoik: łyżeczka gorczycy, 3 ziela angielskie, 2 listki laurowe, 2 ząbki czosnku, 4 ziarenka pieprzu.

Składniki na zalewę:

  • pół szklanki octu (nie więcej, by pomidory nie wyszły za kwaśne),
  • ok. 3/4 szklanki cukru,
  • 2 szklanki wody,
  • oliwa.

Zielone pomidory w zalewie - sposób wykonania:

  1. Zacznij od dokładnego umycia owoców, następnie usuń szypułki i pokrój pomidory w plastry. Pamiętaj, by wybierać jedynie te pomidory, które nie mają żadnych plam ani uszkodzeń.
  2. Plastry pomidorów włóż do miski i zasyp solą. Dodaj także cebulę pokrojoną w piórka. Dokładnie wymieszaj i odstaw, by pomidory puściły sok.
  3. Kiedy pomidory macerują się z solą, przygotuj słoiki. Powinny być czyste, najlepiej wyparzone. Na dno każdego z nich połóż odpowiednią ilość przypraw.
  4. Pomidory odcedź z powstałego soku i dość ciasno ułóż je w słoikach.
  5. Przygotuj zalewę. Do garnka wlej wodę, dodaj ocet i cukier. Całość zagotuj i gorącą zalewą zalej słoiczki z pomidorami. Na wierzch każdego słoiczka dodaj łyżkę oliwy.
  6. Słoiczki szczelnie zakręć. Przygotuj duży garnek do pasteryzacji i ułóż w nim słoiki z pomidorami. Zalej je wodą do ok. 3/4 wysokości i zagotuj na średnim ogniu. Pasteryzuj przez ok. 10-15 minut.

Zielone pomidory w zalewie są naprawdę pyszne i idealnie podkręcą różne sałatki. Świetnie nadają się na tzw. zimną płytę, jako dodatek do obiadu lub po prostu na kanapki. Jeśli lubisz, gdy twoja spiżarnia jest kolorowa od różnych przetworów, nie może w niej zabraknąć zielonych pomidorów.

Więcej o: