-
Haps
-
Jak przygotować
- O poranku smakuje najlepiej. Podaj ją z dżemem lub kremem, a nigdy nie zjesz innego śniadania
O poranku smakuje najlepiej. Podaj ją z dżemem lub kremem, a nigdy nie zjesz innego śniadania
Dla mnie śniadanie to najważniejsze posiłek w ciągu dnia, którego nie mogę pominąć. Nieważne co by się działo, śniadanie muszą zjeść i ma być ono pożywne i smaczne. Jednak od pewnego czasu nie miałam pomysłu co zjeść o poranku i właśnie wtedy w ręce wpadł mi ten przepis. Zrobiłam go i stał się moim ulubionym.
Przyrządzenie śniadań może być dla niektórych osób bardzo proste, a dla niektórych bardzo skomplikowane. Codzienne wymyślanie posiłków nie należy bowiem do najłatwiejszych i wiele osób przez to się poddaje i zjada klasyczne kanapki lub nie je nic. Jeśli należysz do grupy, która chce zacząć jeść śniadania lub która nie ma na nie pomysłów, to świetnie się składa. Poniższy przepis zachęcić cię do gotowania i do jedzenia posiłków o świcie. To, co z niego wychodzi jest aromatyczne, mięciutkie i bardzo smaczne.
Zobacz wideo Tosty francuskie na słodko
Pewnie zastanawiasz się, co takiego skrywa ten przepis. Gdy go zrobisz wyjdzie z niego przepyszna chałka, której zapach rozchodzi się po całym domu. Taką chałkę można kupić w sklepach i w piekarniach, jednak nie mogą one dorównać tym zrobionych własnoręcznie. Słodka bułka wyciągnięta prosto z piekarnika jest najsmaczniejsza, a do zrobienia jej nie trzeba tak naprawdę za wiele. Dodatkowo można ją podać z różnymi składnikami, na przykład z domowym dżemem lub kremem czekoladowym. Świetnie również smakuje popijana ciepłym mlekiem lub kakao.
Przepis na chałkę waniliową z kruszonką
Składniki
- 500 g mąki pszennej,
- 50 g cukru,
- 20 g świeżych drożdży,
- 250 ml ciepłego mleka,
- 2 jajka,
- 60 g masła,
- łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- szczypta soli.
- Składniki na kruszonkę
- 50 g mąki,
- 25 g masła,
- 25 g cukru.
Sposób przygotowania
- W dużej misce rozpuść drożdże w ciepłym mleku z łyżką cukru. Odstaw na około 10 minut, aż zaczyn zacznie się pienić.
- Do zaczynu dodaj mąkę, pozostały cukier, jajka, rozpuszczone masło, ekstrakt waniliowy i szczyptę soli. Wyrób ciasto ręcznie lub mikserem z hakiem do ciasta, aż stanie się gładkie i elastyczne.
- Gotowe ciasto znajdujące się w misce przykryj ściereczką i odstaw na 1-2 godziny w ciepłe miejsce, aby mogło podwoić swoją objętość.
- W tym czasie przygotuj kruszonkę, mieszając mąkę, masło i cukier, aż powstaną grudki.
- Kiedy ciasto wyrośnie, podziel je na trzy części i uformuj wałki. Zapleć je w warkocz i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj wierzch roztrzepanym jajkiem i posyp kruszonką.
- Odstaw warkocz na następne 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 25-30 minut, aż chałka będzie złocista i upieczona.
- Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia na kratce i podawaj ją z ulubionymi dodatkami.