Przygotowanie kremu sułtańskiego jest banalnie proste. Wystarczy chwycić za kilka prostych składników i poświęcić chwilę. W efekcie otrzymasz słodki rarytas z wyczuwalną nutą alkoholu. Swego czasu był to hitowy deser, czemu by zatem nie przywrócić mu dawnej świetności? Poniżej wyjaśniamy, jak zrobić prawdziwy krem sułtański niczym z PRL-u.
Krem sułtański przywodzi wspomnienia z przeszłości. Mimo że znalezienie kremowego deseru w dzisiejszych kawiarniach graniczy z cudem, śmiało można przyrządzić go we własnej kuchni. Kluczowe w tym przypadku będzie zaopatrzenie się w kruche bezy. Możesz je zrobić, korzystając z naszego przepisu, ale nic też nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać kupne produkty.
Składniki:
W pierwszej kolejności umieść rodzynki na sitku, a następnie przelej przez nie wrzątek. Umieść je w małej miseczce, po czym zalej rumem i odstaw na ok. godzinę. Po tym czasie zajmij się przygotowaniem kremu. Śmietankę wlej do miski i ubij z cukrem pudrem na gęstą masę.
Połowę uzyskanej bitej śmietany przełóż do osobnego pojemnika, a do pozostałej części wsyp kakao i wymieszaj na najmniejszych obrotach miksera. Pamiętaj, aby nie miksować kremu zbyt długo, bo może się zwarzyć i stracić swoją konsystencję.
Przygotuj kilka pucharków deserowych. Na dno każdego z nich wsyp połowę pokruszonych bez, a także niewielką część odcedzonych rodzynek. Kolejną warstwę tworzyć będzie krem kakaowy oraz bita śmietana. Na sam koniec posyp deser resztą bez i rodzynek. Dla dekoracji możesz dodać na wierzch listek mięty. Zanim spałaszujesz smakołyk, umieść go w lodówce na kilka godzin do schłodzenia. Smacznego! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.