• Link został skopiowany

Ten deser był hitem PRL-u. Dziś nie zjesz go w żadnej cukierni ani restauracji. Wielka szkoda

Kilkadziesiąt lat temu można go było znaleźć niemal w każdej kawiarni, cukierni i restauracji. Krem sułtański był jednym z popularniejszych deserów PRL-u, a Polacy uwielbiali się nim zajadać. Bez problemu można go przyrządzić samodzielnie w domu. Jak zatem zrobić prawdziwy krem sułtański?
Krem sułtański (zdjęcie ilustracyjne)
Nevena Zdravic/istock

Przygotowanie kremu sułtańskiego jest banalnie proste. Wystarczy chwycić za kilka prostych składników i poświęcić chwilę. W efekcie otrzymasz słodki rarytas z wyczuwalną nutą alkoholu. Swego czasu był to hitowy deser, czemu by zatem nie przywrócić mu dawnej świetności? Poniżej wyjaśniamy, jak zrobić prawdziwy krem sułtański niczym z PRL-u. 

Zobacz wideo Nie wiesz co zrobić z truskawkami? Wypróbuj babciny przepis. Potrzebujesz tylko trzech składników

Jak zrobić prawdziwy krem sułtański? Chwila skupienia i słynny deser z PRL-u gotowy

Krem sułtański przywodzi wspomnienia z przeszłości. Mimo że znalezienie kremowego deseru w dzisiejszych kawiarniach graniczy z cudem, śmiało można przyrządzić go we własnej kuchni. Kluczowe w tym przypadku będzie zaopatrzenie się w kruche bezy. Możesz je zrobić, korzystając z naszego przepisu, ale nic też nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać kupne produkty.

Składniki:

  • 500 ml dobrze schłodzonej śmietanki 36 proc.,
  • 70 ml rumu,
  • 10 małych bez,
  • 40 g cukru pudru,
  • 40 g rodzynek,
  • 30 g kakao.
Do zrobienia kremu sułtańskiego potrzebna będzie domowa bita śmietana
Do zrobienia kremu sułtańskiego potrzebna będzie domowa bita śmietanafot. stux / pixabay.com

Domowy krem sułtański jak za dawnych lat. Sposób przygotowania

W pierwszej kolejności umieść rodzynki na sitku, a następnie przelej przez nie wrzątek. Umieść je w małej miseczce, po czym zalej rumem i odstaw na ok. godzinę. Po tym czasie zajmij się przygotowaniem kremu. Śmietankę wlej do miski i ubij z cukrem pudrem na gęstą masę.

Połowę uzyskanej bitej śmietany przełóż do osobnego pojemnika, a do pozostałej części wsyp kakao i wymieszaj na najmniejszych obrotach miksera. Pamiętaj, aby nie miksować kremu zbyt długo, bo może się zwarzyć i stracić swoją konsystencję.

Przygotuj kilka pucharków deserowych. Na dno każdego z nich wsyp połowę pokruszonych bez, a także niewielką część odcedzonych rodzynek. Kolejną warstwę tworzyć będzie krem kakaowy oraz bita śmietana. Na sam koniec posyp deser resztą bez i rodzynek. Dla dekoracji możesz dodać na wierzch listek mięty. Zanim spałaszujesz smakołyk, umieść go w lodówce na kilka godzin do schłodzenia. Smacznego! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: