-
Haps
-
Jak przygotować
- Pomidorowa w tej wersji zachwyca. Zanim wrzucisz do garnka, zrób z pomidorami jedną rzecz
Pomidorowa w tej wersji zachwyca. Zanim wrzucisz do garnka, zrób z pomidorami jedną rzecz
Zupę pomidorową kocha chyba każdy z nas, a wyjątkowa jest z tego powodu, że w każdym domu smakuje nieco inaczej. Niektórzy robią ją na rosole, inni na żeberkach, jedni zabielają śmietaną lub używają tylko świeżych pomidorów. Jednak przepis na zupę pomidorową, który dziś zaprezentujemy, może wywołać szok i zachwyt jednocześnie. Zapomnij o koncentracie, tylko nagrzewaj piekarnik.
Przepis na zupę pomidorową z pieczonych pomidorów to zupełnie nowa wersja popularnego dania obiadowego. Zupa jest intensywna, aromatyczna i smakuje jak z drogiej restauracji. Nie zapomnij o dodatkach, a twoja rodzina już więcej nie poprosi o zwyczajną pomidorówkę ze śmietaną i makaronem.
Zobacz wideo Takiej zupy na bank nie jedliście. Zobaczcie nasze wideo
Najlepszy przepis na zupę pomidorową. Przyda się piekarnik
Składniki:
- 2 kg dojrzałych, mięsistych pomidorów, polecam bawole serca,
- główka czosnku,
- oliwa,
- sól, pieprz, bazylia,
- ok. 700-800 ml bulionu warzywnego lub lekkiego rosołu,
- 2 łyżki bułki tartej,
- ok. 50 ml octu z białego wina.
Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów - sposób wykonania:
- Pomidory przekrój na pół, jeśli są duże - pokrój je w ćwiartki. Usuń szypułki i ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Oprósz pomidory solą i lekko skrop oliwą.
- Główkę czosnku przekrój na pół, natrzyj oliwą z czosnkiem i owiń folią aluminiową. Połóż na blaszce razem z pomidorami.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni z funkcją grzania góra-dół. Piecz całość nie mniej niż godzinę, a najlepiej przez ok. 75 minut.
- Upieczone pomidory przełóż do garnka, dodaj czosnek (wcześniej wyciśnij miąższ z łupiny). Dodaj bulion i przyprawy. Zacznij gotować. Po kilku minutach dodaj bułkę tartą (możesz zastąpić ją czerstwym, pokruszonym pieczywem).
- Gotuj na umiarkowanej mocy palnika, a pod koniec dodaj ocet i zmiksuj całość na gładki krem blenderem ręcznym.
Kiedy zupa będzie już gładka, możesz nakładać. Podawaj ze świeżymi listkami bazylii oraz startym parmezanem. Możesz dodać także pokrojone oliwki lub kapary. Taka zupa z pewnością stanie się twoją ulubioną wersją pomidorówki.