• Link został skopiowany

Łatwy przepis na sernik na herbatnikach. Będzie wilgotny, słodziutki i nigdy nie opadnie

Jakie jest najlepsze ciasto? Oczywiście, że sernik. To ciasto kocha cały świat, a przepisów na sernik i różnych jego wariacji jest mnóstwo. Dziś jednak przedstawimy ci przepis na sernik dla leniwych. Jest łatwy, kremowy i tak pyszny, że nie zostanie po nim ani okruszek.
Prosty przepis na sernik z serków homogenizowanych
pixabay.com/Einladung_zum_Essen

Przepis na sernik musi znaleźć się w każdym przepiśniku - bez wyjątku. To ciasto jest tak kultowe, że trudno nam wyobrazić sobie jakiekolwiek spotkania rodzinne czy święta bez deseru z twarogu. Przepisów na serniki jest bez liku, ale dziś zdradzimy wam ten najłatwiejszy. Jest słodki, kremowy i wilgotny i co ważne - nie ma opcji, że nie wyjdzie albo opadnie. Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z domowymi wypiekami, ten przepis będzie idealny. Podskoczysz ze szczęścia - taki będzie pyszny. 

Zobacz wideo Zobacz przepis na wymarzone letnie ciasto

Najłatwiejszy przepis na sernik na herbatnikach. Udaje się za każdym razem

Składniki:

  • 1 kg półtłustego twarogu, może być z wiaderka z wiaderka,
  • 3 opakowania proszku budyniowego o smaku śmietankowym (bez cukru),
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 5 dużych jajek,
  • 1 szklanka mleka lub napoju roślinnego,
  • 200 g masła (należy je roztopić),
  • na spód: herbatniki, biszkopty lub ciasteczka maślane.

Łatwy sernik na weekend i imprezę - sposób wykonania:

  1. Na samym początku upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową. Masło powinno być rozpuszczone, ale nie gorące. Białka oddziel od żółtek.
  2. Twaróg zmiel w maszynce do mielenia - użyj drobnych oczek. Jeśli używasz twarogu z wiaderka, pomiń ten krok. Następnie przełóż twaróg do miski, dodaj żółtka, oba cukry i proszki budyniowe. Zacznij miksować, stopniowo dolewając mleko. Kiedy składniki się połączą, cienką strużką wlej masło.
  3. Białka ubij na sztywno z odrobiną soli. Następnie dodaj je do masy na sernik i szpatułką bardzo delikatnie wymieszaj, uważając przy tym, by nie uszkodzić struktury piany.
  4. Blaszkę do pieczenia wyłóż herbatnikami lub biszkoptami i ostrożnie przelej na nie masę serową. Najlepiej rób to stopniowo łyżką.
  5. Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 stopni. Sernik na herbatnikach piecz przez godzinę i studź najpierw w zamkniętym, a później w lekko uchylonym piekarniku.

Wskazówka: Do takiego sernika możesz dodać dość kontrowersyjny składnik - rodzynki. Jeśli za nimi nie przepadasz, dobrym pomysłem będą także kandyzowane owoce, owoce z syropu lub pokruszona na kawałki mleczna albo biała czekolada. 

Więcej o: