Sałatka z wędzonym kurczakiem i gotowanymi pieczarkami to idealna przekąska na imprezę, święta, na kolację i po prostu kiedy masz ochotę na coś pysznego na ząb. Przepis, jak to z sałatkami bywa, jest banalny - wystarczy pokroić składniki i wymieszać. Ja jednak do majonezu dodaję coś jeszcze, a chodzi o odrobinę koncentratu pomidorowego. Połączenie tych smaków sprawi, że jarzynowa odejdzie w niepamięć.
Zobacz wideo Zobacz jak zrobić pyszną sałatkę tabbouleh
Najlepsza sałatka na weekend i na imprezę
Składniki:
- ok. 40 dag wędzonej piersi z kurczaka,
- 5 większych pieczarek,
- 5 większych ogórków kiszonych,
- ok. 20-30 dag sera żółtego,
- 2 małe ząbki czosnku,
- pół pęczka pietruszki,
- 1 większa czerwona cebula,
- 3 łyżki majonezu,
- pełna łyżeczka koncentratu pomidorowego,
- sól i pieprz do smaku.
Sałatka z wędzonym kurczakiem i pieczarkami - sposób wykonania:
- Pieczarki oczyść i włóż do gotującej się wody z dodatkiem soli i listka laurowego. Gotuj przez 4-5 minut. Następnie odcedź i pozostaw do ostygnięcia. Wywar zachowaj - może być bazą do zupy grzybowej.
- Kiedy pieczarki stygną, zajmij się resztą składników. Wędzony filet pokrój w kostkę, podobnie pokrój ser oraz kiszone ogórki. Cebulę posiekaj dość drobno (po posiekaniu możesz dodać do cebuli szczyptę cukru, by pozbyć się ewentualnej goryczki). Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
- Wszystkie składniki przełóż do miski, dodaj ostudzone pieczarki pokrojone w kostkę. Dołóż natkę pietruszki oraz majonez z koncentratem. Całość wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Sałatkę przełóż na 2-3 godziny do lodówki, by smaki zdążyły się przegryźć. Zamiast wędzonej piersi z kurczaka możesz użyć wędzonego udka lub piersi z indyka, jednak wędzony kurczak jest dużo łatwiej dostępny. Zamiast cebuli możesz użyć także posiekanego pora - wówczas smak będzie delikatniejszy. Swojej sałatce możesz dodać także nieco chrupkości - świetnie sprawdzi się prażona cebulka lub grzanki. Jednak grzanki dodawaj bezpośrednio przed podaniem, by nie rozmiękły.