Najlepsza sałatka na weekend. Zrób ją w piątek, aż do poniedziałku nie podejdzie wodą

Polacy uwielbiają sałatki i chociaż wciąż króluje jarzynowa i imprezowy gyros, czasami warto spróbować czegoś nowego. Przez wiele lat byłam wierna swojej ulubionej sałatce, ale kiedy zrobiłam sałatkę z wędzonym kurczakiem i pieczarkami, po prostu przepadłam. Dodałam coś od siebie i teraz robię ją prawie co weekend. Jest aromatyczna i "długowieczna".

Sałatka z wędzonym kurczakiem i gotowanymi pieczarkami to idealna przekąska na imprezę, święta, na kolację i po prostu kiedy masz ochotę na coś pysznego na ząb. Przepis, jak to z sałatkami bywa, jest banalny - wystarczy pokroić składniki i wymieszać. Ja jednak do majonezu dodaję coś jeszcze, a chodzi o odrobinę koncentratu pomidorowego. Połączenie tych smaków sprawi, że jarzynowa odejdzie w niepamięć. 

Zobacz wideo Zobacz jak zrobić pyszną sałatkę tabbouleh

Najlepsza sałatka na weekend i na imprezę

Składniki:

  • ok. 40 dag wędzonej piersi z kurczaka, 
  • 5 większych pieczarek, 
  • 5 większych ogórków kiszonych, 
  • ok. 20-30 dag sera żółtego, 
  • 2 małe ząbki czosnku, 
  • pół pęczka pietruszki,
  • 1 większa czerwona cebula, 
  • 3 łyżki majonezu, 
  • pełna łyżeczka koncentratu pomidorowego, 
  • sól i pieprz do smaku.

Sałatka z wędzonym kurczakiem i pieczarkami - sposób wykonania:

  1. Pieczarki oczyść i włóż do gotującej się wody z dodatkiem soli i listka laurowego. Gotuj przez 4-5 minut. Następnie odcedź i pozostaw do ostygnięcia. Wywar zachowaj - może być bazą do zupy grzybowej. 
  2. Kiedy pieczarki stygną, zajmij się resztą składników. Wędzony filet pokrój w kostkę, podobnie pokrój ser oraz kiszone ogórki. Cebulę posiekaj dość drobno (po posiekaniu możesz dodać do cebuli szczyptę cukru, by pozbyć się ewentualnej goryczki). Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. 
  3. Wszystkie składniki przełóż do miski, dodaj ostudzone pieczarki pokrojone w kostkę. Dołóż natkę pietruszki oraz majonez z koncentratem. Całość wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem. 

Sałatkę przełóż na 2-3 godziny do lodówki, by smaki zdążyły się przegryźć. Zamiast wędzonej piersi z kurczaka możesz użyć wędzonego udka lub piersi z indyka, jednak wędzony kurczak jest dużo łatwiej dostępny. Zamiast cebuli możesz użyć także posiekanego pora - wówczas smak będzie delikatniejszy. Swojej sałatce możesz dodać także nieco chrupkości - świetnie sprawdzi się prażona cebulka lub grzanki. Jednak grzanki dodawaj bezpośrednio przed podaniem, by nie rozmiękły.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.