-
Haps
-
Jak przygotować
- Mięciutkie jak poduszka kluseczki, które robiła mi babcia. Główny składnik dodajesz do pierogów
Mięciutkie jak poduszka kluseczki, które robiła mi babcia. Główny składnik dodajesz do pierogów
Lubię wracać do przepisów, które przypominają mi dzieciństwo. Wtedy dopada mnie nostalgia i mam ochotę wykonać wszystko to, co jadłam gdy byłam dzieckiem. Ten przepis znam od najmłodszych lat i zawsze robiła go babcia. Po dziś dzień wykonuje go dla swojej rodziny, gdy chcę zjeść coś, co nie wymaga dużo czasu, ale jest pyszne.
Pewnie każdy z nas ma taką potrawę, która kojarzy mu się z dzieciństwem. Dla niektórych może być to rosół, dla innych racuchy, a dla mnie to są kluseczki przysmażane w boczku i cebuli. Jednak nie są to zwyczajne kluski, tylko takie, które zrobione są z wyjątkowej mieszanki. Ich głównym składnikiem jest twaróg, który dodawany jest również do farszu pierogów ruskich. Wymieszanie go z jajkiem, mąką i przyprawami tworzy aromatyczną masę, z której później tworzy się zgrabne kluseczki. Następnie wystarczy je ugotować a później oprószyć okrasą.
Zobacz wideo Kluski leniwe na dwa sposoby. Który przepis wybierzesz?
Jeśli nie jesteś fanem boczku i cebuli te mięciutkie kluski możesz podawać na wiele różnych sposobów. Jednym z nich jest kwaśna śmietana lub kefir, możesz je również oblać podsmażonym czosnkiem i tłuszczem. Świetnie smakują na słodko, oprószone cukrem lub podany z mieszanką śmietany i cukru. Niezależnie od tego, jak je podasz, z pewnością będziesz zadowolony i będziesz powtarzać ten przepis przez bardzo długi czas.
Przepis na kluski twarogowe w boczku i cebuli
Składniki
- 250 g twarogu,
- jajko,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- sól i pieprz do smaku,
- 150 g boczku wędzonego,
- duża cebula,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania
- Twaróg rozgnieć widelcem i wymieszaj z jajkiem, mąką, solą oraz pieprzem. Z powstałej masy uformuj małe kuleczki.
- W garnku zagotuj wodę z odrobiną soli i wrzuć kluski, gotując je przez około 3-4 minuty, aż wypłyną na powierzchnię.
- W międzyczasie pokrój boczek w kostkę i podsmaż na patelni na niewielkiej ilości oleju. Po chwili dodaj posiekaną cebulę. Smaż całość, aż boczek stanie się chrupiący, a cebula złocista.
- Ugotowane kluski przełóż na patelnię i podsmaż z boczkiem i cebulą. Smaż wszystko razem jeszcze przez 2-3 minuty, aby kluski nabrały smaku. Podawaj na ciepło, smacznego!