Mięciutkie jak poduszka kluseczki, które robiła mi babcia. Główny składnik dodajesz do pierogów

Lubię wracać do przepisów, które przypominają mi dzieciństwo. Wtedy dopada mnie nostalgia i mam ochotę wykonać wszystko to, co jadłam gdy byłam dzieckiem. Ten przepis znam od najmłodszych lat i zawsze robiła go babcia. Po dziś dzień wykonuje go dla swojej rodziny, gdy chcę zjeść coś, co nie wymaga dużo czasu, ale jest pyszne.

Pewnie każdy z nas ma taką potrawę, która kojarzy mu się z dzieciństwem. Dla niektórych może być to rosół, dla innych racuchy, a dla mnie to są kluseczki przysmażane w boczku i cebuli. Jednak nie są to zwyczajne kluski, tylko takie, które zrobione są z wyjątkowej mieszanki. Ich głównym składnikiem jest twaróg, który dodawany jest również do farszu pierogów ruskich. Wymieszanie go z jajkiem, mąką i przyprawami tworzy aromatyczną masę, z której później tworzy się zgrabne kluseczki. Następnie wystarczy je ugotować a później oprószyć okrasą.

Zobacz wideo Kluski leniwe na dwa sposoby. Który przepis wybierzesz?

Jeśli nie jesteś fanem boczku i cebuli te mięciutkie kluski możesz podawać na wiele różnych sposobów. Jednym z nich jest kwaśna śmietana lub kefir, możesz je również oblać podsmażonym czosnkiem i tłuszczem. Świetnie smakują na słodko, oprószone cukrem lub podany z mieszanką śmietany i cukru. Niezależnie od tego, jak je podasz, z pewnością będziesz zadowolony i będziesz powtarzać ten przepis przez bardzo długi czas. 

Przepis na kluski twarogowe w boczku i cebuli

Składniki

  • 250 g twarogu,
  • jajko,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 150 g boczku wędzonego,
  • duża cebula,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania

  1. Twaróg rozgnieć widelcem i wymieszaj z jajkiem, mąką, solą oraz pieprzem. Z powstałej masy uformuj małe kuleczki.
  2. W garnku zagotuj wodę z odrobiną soli i wrzuć kluski, gotując je przez około 3-4 minuty, aż wypłyną na powierzchnię.
  3. W międzyczasie pokrój boczek w kostkę i podsmaż na patelni na niewielkiej ilości oleju. Po chwili dodaj posiekaną cebulę. Smaż całość, aż boczek stanie się chrupiący, a cebula złocista.
  4. Ugotowane kluski przełóż na patelnię i podsmaż z boczkiem i cebulą. Smaż wszystko razem jeszcze przez 2-3 minuty, aby kluski nabrały smaku. Podawaj na ciepło, smacznego!
Więcej o: