Jak zrobić najlepsze śniadanie i to bez pieczywa? Wystarczą jajka, papryka i awokado

Zrobienie śniadania nie należy do trudnych zadań, jednak wymyślanie tego, co zjemy już nie jest takie łatwe. Nasz wybór zazwyczaj pada na klasyczne kanapki, a także na płatki z mlekiem lub jajecznicę. Tym razem odkryłam sposób na poranny posiłek, który jest prosty, szybki, a do tego nie ma w sobie pieczywa.

Śniadanie to bardzo ważny posiłek w ciągu dnia i każdy z nas powinien go jeść. Jednak wiele osób z niego rezygnuje tylko dlatego, ponieważ nie ma pomysłu na to co może przygotować. Jeśli zaliczasz się do takich osób, to poniższy przepis może cię uratować. Dzięki niemu wykonasz proste śniadanie, które nasyci cię na cały dzień, a do tego jest smaczne i pożywne. Wystarczy, że zaopatrzysz się w kilka składników, które połączone z sobą tworzą smak, który trudny jest do zapomnienia.

Zobacz wideo Pomarańczowa shakshuka (dyniowa)

Jajka faszerowane awokado i papryką należą do tego typu śniadań, które można jeść codziennie. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, a każdy kęs sprawia, że chce się więcej. Dla tych, którzy mają już dość kanapek, tostów i innych śniadań z pieczywem jest to idealne rozwiązanie. Dodatkowo połączenie jajek, awokado i papryki staje się niezapomnianą mieszanką, której trudno się oprzeć. Aby jajka jeszcze lepiej się prezentowały, możesz obsypać się posiekanym szczypiorkiem. 

Przepis na jajka faszerowane awokado i papryką

Składniki

  • 6 jajek,
  • dojrzałe awokado,
  • mała czerwona papryka,
  • łyżka majonezu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • sok z połowy cytryny,
  • szczypiorek do dekoracji.

Sposób przygotowania

  1. Jajka ugotuj na twardo, ostudź, a następnie obierz i przekrój na pół. Wyjmij żółtka i przełóż je do miski.
  2. Awokado przekrój na pół, usuń pestkę i rozgnieć miąższ w misce razem z żółtkami.
  3. Paprykę pokrój w drobną kostkę i dodaj do masy. Dodaj również majonez, sok z cytryny, sól i pieprz, po czym wszystko dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.
  4. Powstałym farszem napełnij białka jajek. Udekoruj posiekanym szczypiorkiem i podawaj od razu. Smacznego!
Więcej o: