Kruche ciasto po brzegi wypełnione owocami. Wystarczy godzinka roboty i gotowe

Nic nie znika ze stołu tak szybko, jak pyszne ciasto wypełnione słodkimi owocami. Jeśli do tego robi się je w ekspresowym tempie, to mamy przepis idealny. Ten łączy w sobie wszystko to, co najlepsze, a do zrobienia go potrzebujesz tylko godzinę.

Zastanawiałeś się kiedyś, jak możesz zaskoczyć najbliższych prostym, ale pysznym przepisem? Jeśli tak, ale do tej pory nie udało ci się znaleźć żadnego, który spełniałby oba warunki, to przetestuj poniższy. To kruche ciasto wypełnione słodkimi borówkami, które uwielbia większość z nas. Idealne połączenie kruchości i słodkości sprawia, że ten deser znika w mgnieniu oka.

Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze

Nie dość, że to ciasto jest pyszne i bardzo proste w przygotowaniu, to jeszcze wykonuje się je w ekspresowym tempie. Jego przygotowanie wraz z upieczeniem nie trwa dłużej niż godzinę. Tak krótki czas przygotowania jeszcze bardziej zachęca do zrobienia tego wypieku, ponieważ wiemy, że nie będziemy w nieskończoność stać w kuchni. Zachęcam, by od razu zrobić dwie blachy, ponieważ jedna to za mało. 

Przepis na kruche ciasto z borówkami i kruszonką

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 100 g cukru,
  • 150 g masła (zimnego),
  • jajko,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 500 g borówek,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i zimne masło pokrojone w kostkę. Rozcieraj składniki palcami, aż powstanie kruszonka.
  2. Następnie dodaj jajko i zagnieć ciasto, aż będzie jednolite. Podziel je na dwie części – jedną większą (około 2/3 ciasta) i jedną mniejszą (1/3 ciasta). Większą częścią wylep dno formy wyłożonej papierem do pieczenia, mniejszą włóż do lodówki.
  3. Borówki wymieszaj z mąką ziemniaczaną i równomiernie rozłóż na cieście. Resztę ciasta rozkrusz na wierzchu, tworząc kruszonkę.
  4. Piecz całość w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut, aż ciasto będzie złociste. Po ostudzeniu posyp cukrem pudrem i podawaj. Smacznego!
Więcej o: