Wariacji na temat gołąbków jest multum. Klasyk to oczywiście kapusta z ryżem i mięsem. Można jednak też zrobić wyśmienite gołąbki z ziemniakami, gołąbki ze szpinakiem i fetą lub gołąbki z suszonymi grzybami i kaszą gryczaną - tak jada się zwłaszcza w górach. Można kombinować jednak nie tylko z farszem, lecz także z kapustą. Zamiast zwykłej białej przetestuj przepis na gołąbki z kapustą kiszoną lub kapustą pekińską. W tej drugiej wersji szczególnie dobrze smakują z azjatyckim twistem. Z naszego tekstu dowiesz się, jak je zrobić. Potrzebne ci będą m.in.: imbir, sos sojowy, sos ostrygowy i płatki chili, jeśli lubisz ostrzejsze smaki.
Chcemy zaproponować wam jeszcze jeden przepis, tym razem na gołąbki bez mięsa. Główną rolę w tym farszu odgrywają ryż i pieczarki.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Ryż gotujemy w osolonej wodzie, potem odsączamy. Z umytej kapusty wycinamy głąb. Gotujemy we wrzątku z solą. Można dodać też dwa lub trzy liście laurowe dla smaku. Po ugotowaniu studzimy.
Cebulę obieramy i siekamy w kostkę. W kostkę kroimy też czosnek. Drobno siekamy również pieczarki. Wszystkie trzy składniki podsmażamy na maśle. Przekładamy do dużej miski i dodajemy ryż. Mieszamy, wbijamy jajko, doprawiamy do smaku i jeszcze raz mieszamy.
Odrywamy liście od ugotowanej kapusty. Kilka wierzchnich zostawiamy, na pozostałe nakładamy porcję farszu. Ciasno zawijamy, tak aby nadzienie nie wypadło. Na dnie dużego garnka układamy odłożone wcześniej wierzchnie liście i dopiero na nie kładziemy gołąbki, piętrowo. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy też kilka listków laurowych oraz kulek ziela angielskiego i zalewamy wodą albo bulionem - grzybowym lub warzywnym.
Gołąbki z pieczarkami gotujemy przez około godzinę na wolnym ogniu. Podajemy z ulubionym sosem. Może to być klasyczny sos pomidorowy albo sos grzybowy lub koperkowy.