Co zrobić, żeby rosół był żółty? Wbrew pozorom, nie ma w tym nic trudnego. Wystarczy wiedzieć, jaki dodatek sprawi, że tradycyjna polska zupa zmieni barwę. Zatem na pytanie "jak uzyskać złoty kolor rosołu?" odpowiadamy - prosto i szybko!
Złoty rosół nie tylko wygląda lepiej, lecz także smakuje. Czuć w nim o wiele głębszy aromat niż w przypadku bladego bulionu. Moja babcia od lat wzbogaca wywar o opaloną cebulę oraz szczyptę kurkumy. Dzięki nim uzyskamy intensywny żółty kolor. Ponadto można też dodać malutki kawałek buraka (wielkości orzecha włoskiego). Choć on sam jest burgundowy, to doskonale radzi sobie z "pozłoceniem" rosołu.
Składniki:
Mięso dokładnie oczyść i zdejmij z niego skórę. Przełóż je do garnka, a następnie zalej wodą. Gotuj kurczaka na wolnym ogniu przez ok. 15 minut. Kiedy na powierzchni gotującej się wody powstaną szumowiny, wyłów je za pomocą łyżki cedzakowej.
Umieść w garnku opłukane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa: marchew, pietruszkę, selera i pora. Dodaj kilka gałązek świeżej pietruszki. Cebulę obierz z łupiny i opal nad palnikiem, a następnie wrzuć do wywaru, podobnie jak niewielki kawałek buraka. Ten ostatni możesz też zastąpić łyżeczką zmielonej kurkumy.
Dopraw całość solą oraz pieprzem i gotuj na małym ogniu przez 2-3 godziny pod lekko uchyloną pokrywką. W międzyczasie po kuchni powinien rozejść się apetyczny zapach tradycyjnego rosołu. Na koniec wystarczy, że ugotujesz makaron w osolonym wrzątku, wyjmiesz warzywa oraz mięso i zaserwujesz danie z odrobiną siekanej pietruszki. Smacznego! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.