Rosół wychodzi blady jak ściana? Babcia zdradziła mi co dodać, by był żółciutki jak kurczaczek

Blady rosół to zmora każdej kucharki i każdego kucharza. Istnieją jednak proste sposoby na pogłębienie barwy klasycznego dania. Moja babcia od kilkudziesięciu lat dodaje do zupy pewien składnik. Jak uzyskać złoty kolor rosołu? Polecamy zapoznać się z poniższymi wskazówkami.

Co zrobić, żeby rosół był żółty? Wbrew pozorom, nie ma w tym nic trudnego. Wystarczy wiedzieć, jaki dodatek sprawi, że tradycyjna polska zupa zmieni barwę. Zatem na pytanie "jak uzyskać złoty kolor rosołu?" odpowiadamy - prosto i szybko!

Zobacz wideo Nietypowe dodatki do rosołu. Nawet teściowa poprosi was o przepis!

Jak uzyskać złoty kolor rosołu? Jest na to sprawdzony sposób. Trzeba pamiętać o tym dodatku

Złoty rosół nie tylko wygląda lepiej, lecz także smakuje. Czuć w nim o wiele głębszy aromat niż w przypadku bladego bulionu. Moja babcia od lat wzbogaca wywar o opaloną cebulę oraz szczyptę kurkumy. Dzięki nim uzyskamy intensywny żółty kolor. Ponadto można też dodać malutki kawałek buraka (wielkości orzecha włoskiego). Choć on sam jest burgundowy, to doskonale radzi sobie z "pozłoceniem" rosołu.

Składniki:

  • porcja rosołowa + udko z kurczaka,
  • 2 duże marchewki,
  • 3 l wody,
  • kawałek selera,
  • por,
  • cebula,
  • cała natka pietruszki,
  • duży korzeń pietruszki,
  • łyżeczka kurkumy lub mały kawałek buraka
  • sól i pieprz,
  • dodatkowo: ok. 500 g makaronu.
Rosół jest bazą do wielu zup (zdjęcie ilustracyjne)
Rosół jest bazą do wielu zup (zdjęcie ilustracyjne) Fot. Gundula Vogel - Pixabay

Złocisty rosół na obiad. Sposób przygotowania

Mięso dokładnie oczyść i zdejmij z niego skórę. Przełóż je do garnka, a następnie zalej wodą. Gotuj kurczaka na wolnym ogniu przez ok. 15 minut. Kiedy na powierzchni gotującej się wody powstaną szumowiny, wyłów je za pomocą łyżki cedzakowej.

Umieść w garnku opłukane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa: marchew, pietruszkę, selera i pora. Dodaj kilka gałązek świeżej pietruszki. Cebulę obierz z łupiny i opal nad palnikiem, a następnie wrzuć do wywaru, podobnie jak niewielki kawałek buraka. Ten ostatni możesz też zastąpić łyżeczką zmielonej kurkumy.

Dopraw całość solą oraz pieprzem i gotuj na małym ogniu przez 2-3 godziny pod lekko uchyloną pokrywką. W międzyczasie po kuchni powinien rozejść się apetyczny zapach tradycyjnego rosołu. Na koniec wystarczy, że ugotujesz makaron w osolonym wrzątku, wyjmiesz warzywa oraz mięso i zaserwujesz danie z odrobiną siekanej pietruszki. Smacznego! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.