Pierogi tatarskie, czyli kartoflaniki, to bardzo ciekawa i wyjątkowo smaczna wersja popularnego dania. Przepis jest banalny, pierogi mogą być gotowane lub smażone, ale najważniejszy jest farsz. Pierogi tatarskie robi się z tartych i gotowanych ziemniaków oraz jajka na twardo, doprawia się pieprzem i posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Czasami dodaje się także skwarki ze słoniny i podsmażoną cebulę, jednak dziś pokażemy tradycyjny przepis. Są tak pyszne, że zapomnisz o ruskich i mięsnych.
Zobacz wideo Takie pierogi to hit z Włoch. Zobacz nasze wideo
Przepis na pierogi tatarskie. Jak zrobić kartoflaniki?
Składniki na ciasto na pierogi:
- 500 g mąki pszennej, najlepiej typu 500,
- 250 ml lekko ostudzonego wrzątku,
- płaska łyżeczka soli, najlepiej miałkiej,
- łyżka masła.
Składniki na farsz:
- 4 ugotowane ziemniaki,
- 2 niewielkie surowe ziemniaki,
- 4 jajka ugotowane na twardo,
- pół pęczka posiekanej pietruszki albo koperku,
- sól, pieprz, roztopione masło.
Pierogi tatarskie - sposób wykonania:
- Zacznij od ugotowania ziemniaków i jajek. Następnie ostudź ziemniaki i przełóż do miski. Utłucz je tłuczkiem lub zmiel w maszynce.
- Kiedy ziemniaki stygną, zajmij się ciastem na pierogi. Mąkę przesiej do miski lub na stolnicę. Do lekko osolonego wrzątku dodaj masło i wymieszaj, by się rozpuściło. Następnie dodaj wodę do mąki i zacznij zagniatać ciasto, najpierw łyżką, potem dłońmi. Kiedy będzie już gładkie i elastyczne, uformuj je w kulę i przykryj ściereczką. Odstaw na kilkanaście minut.
- W tym czasie obierz i umyj pozostałe ziemniaki. Następnie zetrzyj je na tarce o najdrobniejszych oczkach i dodaj do ugotowanych.
- Jajka obierz i zetrzyj na tarce lub drobno posiekaj. Dodaj dwie łyżki roztopionego masła, dopraw solą i pieprzem. Dodaj także posiekaną pietruszkę lub koperek. Wymieszaj.
- Ciasto podziel na części i każdą z nich dość cienko rozwałkuj. Szklanką lub kieliszkiem wycinaj kółeczka i na środku każdego z nich połóż porcję farszu. Szczelnie zalep i wrzucaj na osolony wrzątek.
- Pierogi tatarskie gotuj na wolnym ogniu przez ok. 3-4 minuty od czasu wypłynięcia. Podawaj prosto z wody lub podsmaż je na smalcu albo oleju, by miały chrupiącą skórkę.
Jeśli lubisz pierogi, ale znane przepisy już ci nieco spowszedniały i nie zaskakują cię, pora wypróbować coś nowego. Pamiętaj jednak, że do pierogów tatarskich należy wybierać ziemniaki o większej zawartości skrobi - wówczas farsz będzie miał przyjemną, delikatną konsystencję.