To warzywo stało się prawdziwym królem tego sezonu. Robimy z niego nie tylko obiady, lecz także przetwory. O ketchupie z cukinii i sałatce do słoika z dużą dozą prawdopodobieństwa słyszał już każdy. Dżem z cukinii wciąż budzi lekkie zdziwienie, ale czy wiedzieliście, że z cukinii można zrobić też musztardę?
Choć przepis jest prosty, musztarda z cukinii zajmuje trochę czasu. Na szczęście nie musisz stać nad garnkiem przez kilka godzin, bo większość pracy "robi się sama". Podstawą jest tu biała gorczyca, warto więc na początek zaopatrzyć się w opakowanie. Spokojnie, wykorzystać ją możesz później w kiszonkach i słoikach na zimę, np. patisonach.
PORADA! Musztarda z cukinii sprawdzi się nie tylko jako dodatek do kiełbasy. Możesz ją stosować jako smarowidło do pieczywa, bazę sosów do sałatek i burgerów, a także marynaty do mięs, pieczeni i grilla.
Przygotowanie zacznij od wyparzenia słoików, umycia warzyw i namoczenia gorczycy w occie przez całą noc. Możesz pójść na skróty i zamiast gorczycy sięgnąć po gotową musztardę o dobrym składzie, my jednak polecamy zrobić wszystko samodzielnie.
Musztarda z cukinii - potrzebne składniki:
Gorczycę zalej octem i wstaw do lodówki na całą noc. Cukinię umyj, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce. Wsyp łyżkę soli, wetrzyj i przykryj. Wstaw do lodówki także na całą noc. Następnego dnia wyciągnij gorczycę i cukinię z lodówki. Pokrój cebulę i czosnek w drobną kostkę. Podsmaż na oleju, aż się zeszklą. Gorczycę odcedź (ocet odlej do miski) i wrzuć na patelnię. Zamieszaj i podsmażaj na średnim ogniu. Cukinię porządnie odsącz z wody. Wrzuć do garnka, dodaj podsmażone cebulę, czosnek i gorczycę. Dodaj kurkumę, dopraw solą, pieprzem i cukrem. Zamieszaj i zagotuj przez chwilę. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw octem. Jeszcze ciepłe zblenduj na gładką pastę i przełóż do słoików. Zapasteryzuj.